Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzeti érdek áll az első helyen

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. június 29. 11:27

Van elég történelmi tapasztalatunk ahhoz, hogy tudjuk, miért van szükség a Magyar Honvédség fejlesztésére - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter június 29-én, kedden Budapesten, a véderő-, katonai és légügyi attasék értekezletén.

Véderő katonai és légügyi attasék 2021 évi értekezlete KLAC6114

Benkő Tibor honvédelmi miniszter megköszönte az attasék elmúlt évi helytállását és munkáját, amit a járványhelyzet nehezített meg. A tárcavezető úgy fogalmazott: a katonadiplomácia elsődleges feladata, hogy a nemzeti érdekeknek érvényt szerezzen. „Bármilyen szövetségnek vagyunk a tagjai, elsődleges helyen akkor is a saját nemzeti érdekünk áll. Ezt kell összehangolni azzal a szövetségi érdekrendszerrel, amelyben dolgozunk. A védelempolitikai kérdéseink is ezt foglalják magukba, és ennek megfelelően építjük a Magyar Honvédséget is” – mondta, hozzátéve: a katonadiplomácia olyan diplomáciai terület, ahol nem a pártpolitikai, hanem a védelmi és biztonságpolitikai érdekek dominálnak. A nemzeti érdekek irányítják, amely alapján a nemzetbiztonsági, azon belül pedig a nemzeti katonai stratégát megalkották.

Véderő katonai és légügyi attasék 2021 évi értekezlete KLAC6172

A miniszter rámutatott: Magyarország a NATO által megállapított két fenyegetettségi – a keleti és a déli - irány metszéspontján fekszik, ezért különösen fontos, hogy megfelelő védelmi képességet építsen ki. „Azért építünk egy erős, ütőképes Magyar Honvédséget a kormány támogatásával, hogy nemzeti érdekeinknek érvényt tudjunk szerezni. Van elég történelmi tapasztalatunk ahhoz, hogy tisztában legyünk vele, miért van erre szükség” – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Az értekezleten – mások mellett - részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, valamint Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

Véderő katonai és légügyi attasék 2021 évi értekezlete KLAC6144