Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent László nyomában járva alkothatnak a fiatalok

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. február 13. 8:06

Hadtörténelmi, illetve honvédelmi témájú gyermekrajz pályázatot hirdet „Szent László nyomában” címmel a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület.

Szent László szobra_montázs

A rajzpályázatra 8-16 éves diákok, illetve maximum 4 fős alkotóközösségek jelentkezhetnek a Kárpát-medence bármely pontjáról. A verseny célja - az alkotás öröme mellett - nemzetünk hadtörténelmének népszerűsítése. Az idei pályamunkákat Szent Lászlóval, a katonák védőszentjével kapcsolatban várják. A 975 éve született lovagkirály életének megismerésével kimagasló emberi erényekkel, illetve mondabeli csodákkal találkozhatnak a fiatalok, mely alkalmat teremt arra, hogy alkotásaikban témaként felhasználják a magyar hadtörténelem fontos eseményeit, helyszíneit, valamint ismert vagy ismeretlen hőseinek történeteit.

Idén három különböző kategóriában lehet indulni, a nevezők akár mindegyikre jelentkezhetnek különböző alkotásokkal.

Az első, „Papírra vetve” című kategóriában maximum A/2 méretű, papíralapú munkákat várnak, melyek leadási határideje 2021. március 20.

A második, „On-line” elnevezésű kategóriában arra kérik a jelentkezőket, hogy minél kreatívabban, ötletesebben és korosztályukhoz illeszkedő módon jelenítsék meg gondolataikat a pályázat témájáról, majd alkotásaikat lefotózva vagy szkennelve küldjék el a szervezőknek. A leadási határidő: 2021. április 10.

A harmadik kategória a „Találkozásom Szent Lászlóval” címet kapta, melyben a nevezők a környezetükben lévő vagy egy kirándulás alkalmával felfedezett Szent Lászlóhoz kapcsolódó emlékműről, alkotásról készíthetnek fotót, amely akár szelfi is lehet. Az elkészített képeket 2021. szeptember 1.-ig várják.

A pályaműveket neves szakértők, illetve képzőművészek bírálják majd el. A nyertes pályázók ünnepélyes eredményhirdetésen, valamint az ahhoz szervezett programsorozaton vehetnek részt, ahol tárgyjutalmakon kívül egyedi tervezésű oklevelet is átvehetnek. A díjazottak az első és második kategória értékelése során az „Arany Ceruza”, „Ezüst Ceruza” és „Bronz Ceruza”, valamint a „Különdíjas” minősítéseket kapják meg. A harmadik kategória résztvevői számára a „Szent László követője” címet igazoló, névre szóló emléklapot küldik el digitális formában.

A verseny részletes felhívása ide kattintva olvasható.