Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Lőrinc: a katonai adminisztráció védőszentje

Szöveg: Petróczy Levente |  2022. augusztus 10. 16:08

Szent Lőrinc vértanú a római katolikus egyház egyik legismertebb szentje. Feltehetőleg 225-ben, Hispánia területén született. Életéről és családi hátteréről nem sokat tudni, de hite és önfeláldozása miatt lett az egyik legismertebb szent. 258-ban Rómában vált vértanúvá, szörnyű kínok között sem tagadta meg hitét.

szentlorinc

Lőrinc fiatal kora ellenére II. Sixtus pápa fődiakónusa volt. Ebben az időben Valerianus volt Róma császára, akit az egyik legnagyobb keresztényüldözőként tartanak számon. Az új vallást nem tűrte meg birodalmában, mert szerinte a kereszténység volt az oka a sok barbártámadásnak. Ezért kegyetlen módon üldözte az új vallás hívőit: bebörtönözték II. Sixtus pápát, aki az egyház kincseit fődiakónusára bízta azzal a feladattal, hogy a javakat ossza szét a szegények között. Amikor megtudták, hogy Lőrinc felel a kincsekért azonnal felszólították a vagyon átadására. Ekkor Lőrinc három napot kért arra, hogy az összegyűjtött kincseket az előjáróknak átadhassa. A szavát tartva megjelent, szegényeket és betegeket vitt magával, őket tartotta az egyház kincseinek.

Tettéért megverték és börtönbe zárták. Lőrinc egész életében betegeken és szegényeken segített, a fogságban is folytatta szolgálatát. A börtönből soha nem szabadult ki, 258. augusztus 10-én tüzes rostélyra tették és kivégezték. A rostély alatt csak parázs volt, így az amúgy is kegyetlen módszer még nagyobb kínokat okozott, hiszen tovább szenvedett Lőrinc. A kivégzés közben imádkozott Róma megtéréséért, azt akarta, hogy véget érjen a keresztények üldöztetése és keresztény legyen a város. Szent Lőrinc könnyen megmenekülhetett volna a kínok elől: annyit kértek tőle, hogy áldozzon a pogány isteneknek. Ő azonban nem tagadta meg hitét.

Lőrinc sokáig az egyik az egyik legismertebb szent volt. Egyes leírások úgy tartják, hogy Hispánia területén született, de erre valós bizonyítékot mai napig sem találtak. A Hispán félszigeten napjainkignépszerű, sokan ismerik történetét. A félszigeten számos földrajzi helyet róla neveztek el. I. Otto 955-ben győzelmet aratott Augsburg mellett, Lech mezején a kalandozó magyarok felett, Lőrinc ünnepén. Ezután német területeken is népszerű lett. Rómában városrészt neveztek el róla, halála feltételezett helyszínén bazilikát építettek, ami a San Lorenzo fuori le mura nevet viseli, míg Kanadában folyót neveztek el róla. Angol területeken az augusztus 10-én látott hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyének nevezik. Magyarországon a hagyomány szerint Lőrinc névnapja után a görögdinnye már nem jó minőségű, mivel azok már ízetlenek és rossz állagúak.

szentlorinc2
Címkékévforduló