Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentmise és elismerésátadó a Szent István Bazilikában

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Nagy Gábor |  2021. szeptember 24. 18:45

Hálaadó ünnepi szentmisét tartott Berta Tibor dandártábornok a Szent István Bazilikában szeptember 24-én, pénteken. A katolikus tábori püspök a liturgiát követően átadta a Katonai Ordinariátus Kapisztrán Szent János elismeréseit is.

Bazilika_szentmise (10)

Szent Gellért püspök, a keresztény hitre tanító bencés szerzetes, valamint a műszaki katonák védőszentjének napján tartott szentmisét Berta Tibor dandártábornok, a Katonai Ordinariátus püspöke a Szent István Bazilikában. A HM Katolikus Tábori Püspökség vezetője Szent Gellért életének bemutatásán keresztül a kitartó és hűséges szolgálatról beszélt, és annak mindig megtérülő gyümölcséről. Mint fogalmazott: a 11. században élt püspök példája a mindennapok rendületlen szolgálatára és a kötelességteljesítésre sarkallhat bennünket. „Ezen a szentmisén hálát adunk azért, hogy átvészeltük az elmúlt időszakot, ugyanakkor pedig erőt is kérünk ahhoz, hogy a továbbiakban legyen megfelelő muníciónk arra, hogy tovább mehessünk a honvédelmi szolgálatban” – fogalmazott Berta Tibor dandártábornok.

Bazilika_szentmise (14)

A liturgiát követően ünnepélyes keretek között adták át a Katonai Ordinariátus elismeréseit, a Kapisztrán Szent János kitüntetéseket. A koronavírus-járványhelyzet miatt idén a 2020-ban és 2021-ben elismertek együtt vehették át a kitüntetéseket, köztük Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is. Benkő Tibort immáron második alkalommal ismerték el a kitüntetés arany érdemérem fokozatával, először még katonai szolgálata során méltatták tábori lelkészeket segítő tevékenységéért.

Bazilika_szentmise (5)

„Egy kitüntetést, egy elismerést átvenni mindig jó érzés, különösen, ha egy olyan személy nevét viseli a kitüntetés, mint Kapisztrán Szent János, akiről nagyon jól tudjuk, hogy Hunyadi János mellett rendkívül nagy szerepet játszott” – fogalmazott Benkő Tibor, hozzátéve, hogy Kapisztrán Szent János korában is hatalmas jelentőséggel bírt az, hogy Magyarország akkor is Európa védelme érdekében lépett fel a török-oszmán birodalom terjeszkedésével szemben. A küzdelmek során nagy szükség volt olyan emberekre, akik elhivatottak, elkötelezettek és az európai kultúra védelmére kelnek. Épp, mint Kapisztrán Szent János.

„A magyar emberek és Magyarország biztonsága szempontjából ma is rendkívül fontos számunkra a kereszténység megőrzése és hazánk függetlenségének biztosítása” – válaszolta érdeklődésünkre a honvédelmi miniszter. A kitüntetés kapcsán elárulta, hogy nem csak az elismerés töltötte el jól eső érzéssel, hanem az is, hogy olyan emberekkel együtt tüntették ki, akik nagyon sokat tesznek az országért, a hazáért és a Magyar Honvédségért.

Bazilika_szentmise (20)

Aláhúzta, hogy napjainkban a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Honvédség és a tábori lelkészi szolgálat kapcsolata rendkívül fontos. Mint felidézte: a katonai lelkészi szolgálat abban az időben kelt újra életre, amikor még dandárparancsnok-helyettesként, majd dandárparancsnokként szolgált. Akkoriban az alakulat tábori lelkésze arra kérte, segítse őt abban, hogy az emberek jobban elfogadják az ő szolgálatukat. „Mindig azt feleltem, hogy minden szervezeti keretet megadok ehhez, de ezt parancsba nem lehet adni. A tábori lelkészi szolgálatnak kell élen járnia, elnyernie az elfogadást. Az idők előrehaladtával egyre inkább érezni lehetett ezt az elfogadottságot” – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy a lelkészek jelenlétének és szolgálatának fontosságát az első Afganisztánban elesett magyar katona, Kovács Gyula posztomusz hadnagy, tűzszerész halála mutatta meg igazán. Magyarország honvédelmi minisztere kijelentette: „meggyőződésem az, hogy a tábori lelkészek hatalmas támogatást és segítséget tudnak nyújtani a mindennapokban, különleges helyzetekben pedig még inkább ott kell lenniük. Szeretném, ha ezt a kapcsolatot a jövőben tovább tudnánk erősíteni. Hiszen a lelki szolgálat megnyugvást ad a katonáknak, az embereknek, ami elengedhetetlen a katonai szolgálatban.”

Berta Tibor dandártábornok szerint a katonák, a honvédelmi alkalmazottak és olyan civilek is, akik sosem voltak katonák, de szívükön viselik a honvédelem ügyét, mind nagy támogatást nyújtanak az egyháznak, a katolikus tábori püspökségnek, ami azt mutatja, hogy fontos és szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Végezetül elmondta: bízik abban, hogy ez a jövőben is így lesz.