Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia is az Airbus katonai szállítógépét választja

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. december 2. 20:37

Újabb fejezetéhez érkezett Szerbia katonai szállító repülőgépekre vonatkozó beszerzése november 4-én, hiszen aláírták a szándéknyilatkozatot két Airbus Military C295-ös megvásárlásáról.

c295

A szándéknyilatkozat aláírására egy hónapot sem kellett várni azt követően, hogy a szerb védelmi miniszter, Nebojša Stefanović bejelentette a C295-ös megvásárlásának hírét az október 11-14. között megrendezett Partner 2021 védelmi szakkiállításon. A repülőgépek beszerzése mellett a két fél tovább erősíti védelmi együttműködését több fronton is.

A C295-ösök érkezésével jelentősen növekszik majd a szerb haderő légi szállítási képessége, a személy-, illetve teherszállítási feladatok mellett hatékonyan alkalmazhatóak lesznek globálisan is - többek között - a békefenntartó missziók során. Szerbia szállítási feladatokra jelenleg egy An-2-est, illetve egy An-26-ost használ, utóbbi üzemideje 2026-ban jár le.

A szállítógép beszerzés mellett arról is olvashattunk híreket a napokban, hogy a haderejét folyamatosan erősítő Szerbia várhatóan bővíti 9 gépes H145M könnyű, többfeladatú helikopter flottáját is, erről hivatalos bejelentés azonban még nincsen.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika