Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes a flotta – a Magyar Honvédség átvette a huszadik új forgószárnyast

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. december 2. 19:23

Átadták a Magyar Honvédség képviselőinek a huszadik H145M helikoptert a cég donauwörthi gyárában, december 2-án. Ezzel egy fontos szakasza záródott le a hazai modern katonai forgószárnyas-képesség fejlesztésének.

2A1B0395

Történelminek mondható mérföldkőhöz érkezett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban meghirdetett forgószárnyas-képesség fejlesztése. Az Airbus Helicopters donauwörthi gyárában a Magyar Honvédség képviselői csütörtökön átvették a huszadik H145M típusú könnyű, többcélú katonai helikoptert.

Az eseményen részt vett dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) légierő hadeeőnemi szemlélője valamint dr. Sticz László vezérőrnagy, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség (HTCSF) csoportfőnöke. Az átvevő delegációt Nagy László ezredes, az MHP HTCSF Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnökség főnöke vezette, és tagja volt dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, aki a helikopter átvételi eljárásában, pilótaként, a berepülési feladatban is részt vett.

2A1B0388

Többéves előkészítő munka után a Honvédelmi Minisztérium és az Airbus Helicopters cég képviselői 2018 júniusában írtak alá szerződést húsz darab H145M könnyű, többcélú helikopter és a kapcsolódó szolgáltatások megvásárlására. Az első két helikopter 2019 novemberében szállt le a szolnoki helikopterbázison; az esemény tiszteletére, a parancsnok vezetésével, az alakulat csaknem teljes állománya felsorakozott.

Az eltelt két évben további 18 helikopter érkezett, amelyek között van csapatszállító, kutató-mentő és tűztámogató kialakítású is. A helikopterek szállításával párhuzamosan - a kiképzési és logisztikai csomag részeként - megérkezett többezer tartozék és alkatrész, kiképeztek 90 műszaki üzemeltető szakembert, valamint több mint 50 pilótát. A kiképzett szakemberek munkáját több fős gyári mentorcsoport segítette hónapokon át, ennek köszönhetően rekordidő alatt sikerült elérni, hogy a repülési és műszaki üzemeltetési valamint minőségbiztosítási feladatokat a bázis állománya önállóan végezhesse. A helikopterek ma már éles feladatokat teljesítenek és több nemzetközi gyakorlaton is bizonyították magas szintű alkalmazhatóságukat.

2A1B0500

A huszadik helikopter átvételét a donauwörthi gyár erre a célra kialakított hangárjában egy kisebb ünnepség követte, ennek során Axel Humpert, az airbus Helicopters cég H145 programigazgatója elismerően szólt eddigi legnagyobb vásárlójuk, a Magyar Honvédség képviselőinek szakértő munkájáról, ami hozzájárult ahhoz, hogy a szállításokat még a pandémia idején is a szerződésben foglaltaknak megfelelően, időben végre tudták hajtani.

Dr. Maróth Gáspár kormánybiztos méltatta azt a kiváló együttműködést, amely a program során kialakult az Airbus és a Magyar Honvédség között. Dr. Koller József dandártábornok hansúlyozta: a jövőben is a legjobb gazdái akarnak lenni a H145M helikoptereknek, bár mindenkinek tudnia kell, hogy az új helikoptereket nem csak a helikopterbázis kapta, nem is a Magyar Honvédség, hanem a magyar emberek, a biztonságuk érdekében. A tábornok kiemelte: bár a mai nap egy jelentős mérföldkő, de nem az út végét jelzi, mert tovább folytatódik a helikopteres képesség fejlesztése.

A gyár hagyományainak megfelelően az „AIRBUS Aranykönyv” egy oldalának aláírása zárta rendezvényt.

A huszadik H145M helikopter átvételével lezáródott a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének egy fontos szakasza. A munka azonba nem ért a véget a programfelelős szervezet számára, mivel a fejlesztésnek további része egy, szintén az Airbus típuscsaládba tartozó H225M típusú közepes, többcélú helikopter flotta kialakítása.

H145M helikopter infografika01