Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia is Rafale-t vásárol?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. május 10. 19:28

Újabb eladási esély a Dassault előtt, hiszen Szerbia is tárgyalásokat folytat Franciaországgal 12 darab új Rafale vadászbombázó megvásárlásáról – közölte a közelmúltban a sajtóval Aleksandar Vučić elnök.

szerbmig-29-2-3

A legnagyobb volt jugoszláv köztársaság hagyományosan az orosz katonai technológiára támaszkodott (a légierő gerincét jelenleg is a MiG-29-es típus alkotja), most azonban a Dassault Aviation SA által gyártott Rafale-t vásárolhatja meg, összesen akár 24 darabot – olvasható Vucic honlapján. A Dassault ezzel újabb üzletet köthetne a Balkánon, hiszen korábban Horvátország már megrendelt 12 darab használt Rafale-t, melyekkel a MiG-21-es flottát váltják majd fel.

„Egy éve tárgyalunk a francia kormánnyal 12 darab új Rafale vásárlásáról és egy másik országgal is egyeztetünk további 12 használt Rafale beszerzéséről” – mondta Vučić, de részleteket nem közölt. A bejelentésre azután került sor, hogy a napokban részt vett a legfelsőbb parancsnokokkal egy katonai gyakorlaton Közép-Szerbiában.

A védelmi fejlesztések között szerepelhet egy önálló vadászbombázó-század létrehozása, amelyről Szerbia három másik országgal is tárgyal – mondta Vučić. Szerbia török ​​gyártású Bayraktar harci drónokat is szeretne vásárolni – mondta. „Az Erdogan elnökkel folytatott beszélgetésem során megkaptam az ígéretét, hogy lehetőségünk lesz megvásárolni a török ​​Bayraktarokat, ráadásul soron kívül, beelőzve más megrendelőket" – mondta Vučić.

szerbi_mig
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika