Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerdáig másodfokú hőségriasztás van érvényben

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga és Kálmánfi Gábor archív felvételei |  2023. július 11. 18:17

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) közölte, hogy az országos tisztifőorvos július 10 -12-e között másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére. A szakemberek kiemelték, a hőség fokozottan veszélyes a gyermekekre, idősekre és a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre.

63b682b44c667788210044

Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, Légi Irányító Központ, (MH LMVIK LIK) Művelettámogató Meteorológiai Központ előrejelzése szerint a hőmérséklet maximuma július 12-én, 32 és 38 Celsius-fok között alakul. Hernádi Balázs alezredes, az MH LMVIK LIK Művelettámogató Meteorológiai Központ parancsnoka kérdésünkre elmondta, szerda este hidegfront érkezik hazánkba, amely az északi országrészben csütörtökön és pénteken enyhülést hoz, de délen változatlanul marad a harminc fok feletti hőmérséklet. Sajnos a hajnalok sem hoznak enyhülést, mivel 20 Celsius-foknál a korai órákban sem lesz hűvösebb. A lehűlésnek sokáig nem örülhetünk, hiszen hétvégén megint 27 Celsius-fok fölé emelkedik a napi középhőmérséklet.

UHQU3468

Az NKK azt kéri, hogy a legmelegebb órákban senki ne tartózkodjon napon, emellett fokozottan ügyeljünk bőrünk védelmére, amit legegyszerűbben laza, világos ruházattal és napvédő szerekkel óvhatunk meg a káros sugaraktól. A meleg időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra, továbbá fontos kiemelni, hogy ilyenkor kerülni kell az alkohol, kávé, magas koffein- és cukortartalmú italok és zsíros ételek fogyasztását.

A meleg az autósokat is megviselheti, ezért arra kérik őket, hogy a szokásosnál is körültekintőbben vezessenek, hiszen a hőség miatt a sofőrök reakcióideje is megnőhet, lassulhat. Emellett a kánikulában a parkoló autókban a belső hőmérséklet elérheti a 70 Celsius-fokot, ezért még néhány perc erejéig is tilos gyermekeket és kisállatokat az autóban hagyni. Ha valaki parkoló autóban hagyott gyermeket vagy kisállatot lát, azonnal hívja a 112-es számot!

DXPU9679

A hidegfront szerda este érkezik

Az NKK felhívja a figyelmet, hogy a hőség következtében az erdők aljnövényzete rendkívül száraz, ezért csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet, persze csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A sütögetések, bográcsozások alkalmával tilos a tüzet akár egyetlen percre is felügyelet nélkül hagyni.

Címkékidőjárás