Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerdától újabb olimpia, ezúttal Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: dr. Schmidt Ádám hivatalos Facebook-oldala |  2024. szeptember 10. 9:46

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára szerint Magyarország már a Budapesten szeptember 11-én, szerdán kezdődő 45. sakkolimpia első partija előtt két hatalmas győzelmet aratott.

2024.09.10. Sakkolimpia_ SchÁ_FB_oldal (3)

„Minden verseny egy igazi ünnep volt számomra” – idézte a szeptember 9-ei, hétfői sajtótájékoztatón Portisch Lajost, a magyar sakkozás legendás alakját Schmidt Ádám, aki szerint ennek fényében a 2024-es esztendő a sportszeretők számára ünnepi év, mert a párizsi olimpia és paralimpia után most egy újabb olimpia következik, immár Budapesten.

Az államtitkár szerint a verseny kezdete előtti nagy győzelmek közül az első óriási sportdiplomáciai siker, ugyanis az 1926-os, nemhivatalos sakkolimpia után Magyarország másodszor rendezheti meg a sportág legrangosabb eseményét, vele együtt pedig a százéves nemzetközi szövetség ünnepi kongresszusát is. A második győzelemnek pedig a magyar válogatott felállását nevezte a nyílt kategóriában.

2024.09.10. Sakkolimpia_ SchÁ_FB_oldal (6)

„Fontos, hogy a lehető legerősebb csapat képviselje hazánkat. Ezért vagyok büszke arra személyesen is, hogy Magyarországot képviselve játszik ezen az olimpián Lékó Péter és Rapport Richárd” – jelentette ki a két nagy visszatérőre utalva Schmidt. Hozzátette, Magyarország rendre a nemzetközi szövetségek és a sportvilág megelégedettségére rendezte meg az elmúlt időszak világversenyeit. „Legyen ez a sakk igazi ünnepe”.

„Budapest egy sakkfőváros, a többi között azért hoztuk ide a sakkolimpiát, mert Magyarország olyan nagy hírű játékosokat adott a világnak, mint Portisch Lajos. Ez a sakk fesztiválja lesz, amelyet most közel kétszáz ország részvételével rendezünk meg” – mondta Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi szövetség (FIDE) elnöke.

Polyánszky Zoltán, a magyar szövetség elnöke arról beszélt, hogy egyes szerényebb eredményekkel rendelkező országok már két sakkolimpiának is otthont adtak, ezért is szerették volna Magyarországra hozni a sportág legnagyobb versenyét, amelyet a magyar kormány is a zászlajára tűzött.

2024.09.10. Sakkolimpia_ SchÁ_FB_oldal (4)

„Ez az esemény tökéletes Magyarország hírnevének öregbítésére. Tágabb értelemben pedig szeretnénk megmutatni a sakk népszerűségét, mert sokan vagyunk, csak a legtöbben ezt otthon játsszák. Ez egy olyan csapatvilágbajnokság, amelyre nincs kvalifikáció, így ez egy világfieszta, amelyen kétezer sakkozó ül asztalhoz, ebből Magyarországot három-három férfi és női csapat képviseli, ami harminc magyar sportolót jelent” – fogalmazott Polyánszky.

A 45. sakkolimpia a keddi megnyitót követően szerdán rajtol. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz. Minden korábbinál több résztvevő indul: a nyílt szekcióban 196, a nőknél pedig 184 csapat versenyez egymással.