Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeretem, megvédem!

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 12. 14:00

Az ország területén működő hét területvédelmi ezredbe várja a haza szolgálatát önként vállaló állampolgárok jelentkezését a Magyar Honvédség. A „Szeretem, megvédem!” mottóval indított toborzókampány célcsoportja a 18–55 év közötti korosztály.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

A tartalékos katonai szolgálat rendszerének megreformálása jegyében összesen hét területvédelmi tartalékos ezred – alárendeltségében 21 zászlóalj – állt fel a múlt év során. Ugyancsak 2023-ban jött létre a területvédelmi erők parancsnoksága azzal a céllal, hogy felügyelje, irányítsa a hét ezred működését. A keretek tehát adottak a nagyobb létszámú tartalékos állomány fogadására. A most indult toborzókampány a 18–55 év közötti korosztályt célozza meg. Személyesen a vármegyeszékhelyeken található toborzóirodákban, míg online a nap 24 órájában elérhető iranyasereg.hu oldalon lehet jelentkezni. A felületen az „Érdekel” gombra kattintva három adatot (név, telefonszám, email-cím) kell megadni, ezzel a weblap automatikusan létrehoz egy felhasználói fiókot, a toborzók pedig felhívják az érdeklődőt, felmérendő a jelentkező képességeit, hogy aztán a legmegfelelőbb beosztást ajánlhassák fel neki.

A belépést orvosi vizsgálat, illetve fizikai állapotfelmérés is megelőzi. A bevonulók először az 5+3 hetes egységes alapkiképzést teljesítik, melyet modulárisan is el lehet végezni. Ennek első szakaszában az újoncok megtanulják a katonai érintkezés és magatartás szabályait, vagyis az alakiságot, valamint hadijogi, egészségügyi, tereptani, harcászati, fegyverismereti és híradó-foglalkozásokon vesznek részt, illetve gépkarabéllyal teljesítik az éleslövészetet. A hatodik héten következik az egyenruhások életében kiemelt jelentőségű eskütétel. A felesküdött állomány szabadon jelentkezhet további kéthetes szakképzésre, ahol már pisztollyal és géppuskával is hajtanak végre lövészetet.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!