Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szétvágják a híres amerikai repülőgép-hordozót

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2022. január 26. 20:41

Az amerikai haditengerészet 2009-ben vonta ki a hadrendből a flotta utolsó, hagyományos meghajtású repülőgép-hordozóját, a USS Kitty Hawk-ot. A hajó január 22-én indult utolsó útjára.

usskittyhawk

A hivatalos kivonási ceremóniára 2009. május 12-én került sor Bremertonban 48 év és 13 nap aktív szolgálat után. Akkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a nagy múltra visszatekintő USS Kitty Hawk (CV-63) sorsa: értékesítik, múzeumhajó lesz belőle, beolvasszák, esetleg szétvágják. Sajnos, az illetékesek végül ez utóbbi mellett döntöttek, szimbolikusan 1 centért értékesítették az International Shipbreaking cégnek (hasonlóan a 2007-ben kivont USS John F. Kennedy hordozóhoz), így a hajó végállomása a texasi Brownsville kikötője lesz.

A USS Kitty Hawk szombaton indult utolsó útjára Bremertonból: egy igencsak hosszú, közel 17 000 mérföldes, kb. 130 napig tartó vontatás vár a repülőgép-hordozóra, mivel méretei miatt a Panama-csatornán való átkelés nem megoldható, így Dél-Amerikát körbehajózva, a Magellán-szoroson keresztül érkezik majd meg Brownsville-be. A hír kapcsán a hadihajó egykori tengerészei közül sokan megosztották kapcsolódó élményeiket, történeteiket a közösségi oldalakon, ezzel is emléket állítva az ikonikus repülőgép-hordozónak.

A 264 millió dollárért megépített USS Kitty Hawk 1961. március 29. óta szolgálta az Egyesült Államokat, ez idő alatt több tízezer tengerész szolgált a fedélzetén. Kivonásával egy korszak végleg véget ért, hiszen 2009 után már csak nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók maradtak rendszerben a U.S. Navy-nél.

Címkékhaditechnika