Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltó pályának tartják a honvédelmet

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd, Monyoródi Gábor zászlós |  2022. január 27. 7:21

Bár az egyes képzéstípusok iránt mutatkozó egyre nagyobb igény miatt a szakiskolai képzések átalakulnak, a honvéd kadét képzés továbbra is stabil pontot jelent, hiszen felfutóban van és biztos jövőt ígér a fiatalok számára.

20220126-HKP (1)

Így látja ezt Tóth Ágnes, a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum és Szakképző Iskola általános igazgatóhelyettese is, aki szerint a kadétok oktatásában részt vállaló kollégái igen hamar „ráálltak a katonai stílusra”. Hiszen ők is érzik a lehetőséget, hogy ezzel jelentősen erősödhet az intézmény ,,brandje”.

Az intézményben jelenleg három évfolyam érintett a Honvéd Kadét Programban. A tizenegyedikeseknél egy fél osztály, a kilencedik és a tizedik évfolyamon pedig egy-egy teljes osztály vesz részt a képzésben. Nem lesz ez másként a jövőben sem: úgy tudni, már tervezik az újabb honvéd kadét osztályt.

„Eddig is jó viszonyt ápoltunk a honvédséggel, így még inkább szorosabbá válik kapcsolatrendszerünk” – mondta az igazgatóhelyettes, hozzátéve: a katonai alapismeretek régóta választható érettségi tárgy náluk. Sok diákuk vett részt honvédelmi szakkörökön és a tanárok kezdettől fogva az ügy mellé álltak. Mint fogalmazott: a tanárok egy szolnoki továbbképzés elvégzésével még jobban beleláttak a tanyagba.

20220126-HKP (3)

A 26, olykor 30 fős osztályok iránt a kadétok „civil” diáktársai is rendszeresen érdeklődnek. Akadt, hogy valaki tanév közben szeretett volna csatlakozni a képzéshez. Az alaki kiképzéseken formaruhát viselő kadétok látványa pedig fegyelmet és motivációt ad a többi diák számára is.

„A honvéd kadét képzésben részt vevő osztályokban sokkal fegyelmezettebbek, önállóbbak a gyerekek; kitartásukat Béri Balogh Ádám-ösztöndíjjal is honorálják a honvédelmi tárca részéről” – árulta el Tóth Ágnes, hozzátéve: az idei tanév második félévétől már a kilencedikesek is ösztöndíjasok. „A tanárok úgy vélekednek, ez a gyerekek tantárgyakhoz való hozzáállását is elősegíti: jobban odafigyelnek, a kollégákkal is kiegyensúlyozottabb a kapcsolatuk” – fogalmazott az igazgatóhelyettes, kiemelve: a pedagógusok is előszeretettel járnak a kadét osztályokba, mert nagyobb fegyelemmel találkoznak.

„Mióta főállású katonák oktatnak, erősödött a képzés presztízse. Így azoktól tanulhatnak a gyerekek, akik »benne vannak« a honvédelem mindennapjaiban. Emellett, egyszerűbben el tudják dönteni, mely területen szeretnének tovább haladni, milyen irányban képzelik jövőjüket” – húzta alá Tóth Ágnes.

20220126-HKP (2)

Kalocsa Margit és Póka Imre Ádám a 10/H osztály kadétjai. Mindketten biztosak abban, hogy honvédelmi pályán szeretnének majd dolgozni.

„Több ismerősöm is motivált, hogy erre a képzésre jelentkezzek. De emellett az egyik nagypapám pilóta volt a második világháborúban, így ez is jelentősen befolyásolt a választásomban” – mondta el Margit, aki elárulta azt is, hogy az általános iskolában látott egy katonai bemutatót, s akkor fogalmazódott meg benne először a gondolat, hogy ezt a pályát választaná.

„A család és a barátok is azt mondták, hogy megéri itt tanulni, mert sok plusz dologgal is jár. S ezek közül csak az egyik az, hogy katonaként biztosan el tudok majd helyezkedni” – árulta el Imre, hozzátéve: itt figyelemre, fegyelemre tanítanak. Leginkább ez tetszett neki és a barátjainak is, akik később ugyancsak megpróbálkoznak majd a honvéd kadét képzéssel.

20220126-HKP (5)

Margitot leginkább a közelharc oktatás kötötte le, emellett igencsak várja, hogy újra lövészetet tanulhasson. Mint elárulta: legutóbb részt vette a közel 17 kilométeres doni emlékmeneten is.

„Engem is a lövészet és a közelharc vonz, de a képzés alaki része is elég izgalmas” – mondta Imre.

A diákok az MH Altiszti Akadémián szeretnék folytatni tanulmányaikat, Margitot a katonai rendészet, Imrét pedig a híradó-infokommunikáció érdekli. Úgy látják, hogy a jelenlegi heti négynél sokkal több tanóra kellene a katonákkal. Ugyanis az, hogy az elmúlt félévben már ők is oktatnak, nagy segítséget jelent a diákok számára a vizsgákban.

20220126-HKP (4)