Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszárok doni emlékmenete

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy és dr. Dóczy Barna hadnagy | Fotó: Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület |  2022. január 27. 8:39

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület – a hagyományokhoz híven - idén is több partneregyesülettel együttműködve szervezett lovas emlékmenetet a doni hősök tiszteletére. A tavalyi sikeres türingiai lovasbajnokságra felkészítő, összevont lovassági kiképzés tapasztalataiból táplálkozva, örömmel tértek vissza az Őrség lankái közé, és a január 22-i hétvégén Felsőcsöde-Kerkakutas-Kerkafalva-Szatta-Felsőcsöde útvonalon teljesítették a menetet.

kep7

Bár a koronavírus-járvány miatt kevesebben csatlakoztak a programhoz, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Mogyoródi Sándor Huszárok, a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztály huszárjai és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala-Somogy Megyei Területi Szervezet gyalogosai idén is szép számmal meneteltek és tartottak megemlékezéseket.

kep9

A díszelgéseken, a kerkafalvai református templomban elhelyezett emléktáblánál és Szattán, az Emlékezet Házának táblájánál dr. Dóczy Barna hadnagy emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy kötelességünk megőrizni azoknak az emlékét, akik a háromszínű lobogó alatt értünk is megjárták a földi poklot. „Nem kérdezték, hogy milyen erőt képvisel az ellenség. A jelszó mindig is az volt: előre! előre! előre!” - hangsúlyozta a hadnagy.

Az emlékmeneteket a köszöntő körlevélben megfogalmazott autentikus küllem, alakiasság és fegyelem jellemezte ezúttal is, így nem csak különleges tematikájú (lovas)túra volt ez, de a katonai hagyományőrzés szempontjából is valós teljesítmény.

Kapcsolódó cikkek