Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni hősökre emlékeztek Pápán

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2022. január 17. 12:28

A 2. magyar hadsereg 1943. januári, Don-kanyar menti katasztrófájára emlékeztek január 14-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

EE1A5622

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt szűk körben, a vezetői értekezlet keretében tartottak megemlékezést a pápai légibázison a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb tragédiájának évfordulóján.

Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok felhívta a figyelmet: ezekben a napokban fontos, hogy mindennapi feladatainkat megszakítsuk egy rövid időre, hogy emlékezzünk a múlt hőseire, fejet hajtsunk áldozatvállalásuk előtt és tanuljuk a múlt esetleges hibáiból. A 2. magyar hadsereg Don menti arcvonalának 1943. januári összeomlásához vezető események ismertetése után Oláh Emil ezredes, evangélikus tábori lelkész osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Mint fogalmazott: „a doni katasztrófa emlékezetünkben tartása óriási emberi és közösségi tőke az összmagyarság számára, és ezen belül számunkra is, akik katonaként szolgáljuk hazánkat napjainkban.”

EE1A5811

Az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka január 16-án a város vezetőivel közös megemlékezésen vett részt. A rendezvényen megkoszorúzták a második világháborús emlékművet, és fejet hajtottak a Don partján elesett honvédek emléke előtt.

Kapcsolódó cikkek