Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelességtudat – megbízhatóság – elkötelezettség

(3. rész)

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: a szerző és Koncsek Barna főhadnagy felvétele |  2022. január 17. 10:49

A KFOR 26. váltásának törzsében és vezető beosztásaiban szolgálatot teljesítők mindennapi feladataiba, nemzetközi környezetben történő helytállásukba nyújtunk betekintést cikksorozatunkban. Ez alkalommal a Film City tábor egészségügyi központjában szolgálatot teljesítő magyar katonák életét és tevékenységi körét mutatjuk be.

ROLE-1 cikk4

A koszovói NATO erők (KFOR) egészségügyi ellátásáért elsődlegesen a műveleti területen található katonai táborok egészségügyi központjai felelnek. A KFOR több mint két évtizede íródó történelmének a kezdetektől szerves részét képezi a Magyar Honvédség egészségügyi jelenléte. A KFOR 26. váltás missziója azért is kiemelt jelentőségű, mert a pristinai Film City táborban található egészségügyi központ (ROLE-1) 2021 októberétől – első alkalommal – olasz-magyar vezetéssel működik, melynek működtetéséhez a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ háromfős szakállományt delegált.

A központ parancsokhelyettesi pozicíóját önkéntes műveleti tartalékosként dr. Loibl Csaba őrnagy vezeti, aki a civil életben a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ egyetemi adjunktusaként, aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosként dolgozik. „A KFOR-beosztásra önként jelentkeztem. A táborban szolgálók egészségének megóvásában a legnagyobb kihívást – az orvosszakmai oldal mellett – a megfelelő kommunikáció jelenti a huszonnyolc nemzet katonáival és betegeivel. Orvostanhallgatóként, majd altatóorvosként több alkalommal is lehetőségem volt külföldön alkalmazni azokat a képességeket és a megszerzett tudást, melyek a betegek egészségét, biztonságát leginkább szolgálják. Ahogy a két tenyerünk sem egyforma, úgy nincs két egyforma ügyeleti szolgálat vagy külszolgálatban végzett munka sem, akár a civil életben, akár a honvéd egészségügyben folytatott praxist nézzük” – nyilatkozta Loibl őrnagy, majd hozzátette: „bár különböző egyenruhát viselünk és más nyelvet beszélünk, a mundér mögött ott az ember, aki segítségért fordul hozzánk. Számunkra ez az, ami igazán fontos, a legfőbb helyen mindig a beteg áll”.

ROLE-1 cikk1

A csapat hasznos tagja a mentőgépjárművet vezető Gombár Tibor főtörzsőrmester, aki többéves szakmai tapasztalatával nagy segítség a műveleti területen, nemzetközi környezetben folytatott munkában.

A harmadik magyar beosztást Szappan Szilárd törzsőrmester, mint egészségügyi szakasszisztens, kutató-mentő felcser tölti be, aki otthon az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgál. A műveleti beosztást nagy kihívásként és lehetőségként éli meg a tapasztalatszerzés terén. Azon szerencsések közé tartozik, akinek a munkája egyben a hobbija is, ugyanis Magyarországon nemcsak az Országos Mentőszolgálatnál, de egy Mentőalapítvány elnökeként is dolgozik.

Munkájuk során - a járóbeteg-ellátás napi kötelezettségei mellett - sürgősségi esetekkel is foglalkoznak. A katona állomány egészségének megóvása a legfőbb feladatuk, azonban a KFOR-ral együttműködő civil alkalmazottak időszakos munka alkalmassági vizsgálatában is szerepet vállalnak. Az egészségügyi feladataikon túl a múlt évben a táborban megrendezett tömeges sérültellátási gyakorlaton (MASCAL), szinte életszerű körülmények között, többnemzeti környezetben is lehetőségük volt az ellátás megszervezésének, tudásuk és képességeik gyakorlatban történő hasznosítására.

ROLE-1 cikk3

Az elmúlt néhány hónap bebizonyította, hogy a magyar-olasz együttműködés eddig sikeresen vizsgázott a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben. A tüneteket mutató koronavírusos betegek szakellátása mellett a magyar szakállomány részt vesz a napi szintű molekuláris biológiai mintavételezésekben is. Tevékenységükért 2021 novemberében a KFOR egészségügyi ellátásért felelős vezetője (MEDAD) elismerő oklevelet adományozott.

Ez a maroknyi csapat, távol az otthontól és családjuktól - dacolva a kihívásokkal és az aktuális járványügyi helyzet okozta nehézségekkel - mindent elkövet annak érdekében, hogy megőrizze és tovább vigye a magyar katona-egészségügy jó hírét Koszovóban.

ROLE-1 cikk2
Kapcsolódó cikkek