Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ciprusi béke őrei

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. január 17. 9:26

Véget ért az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Katonai Rendész Részleg márciusi váltóállományának egyhetes célfelkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

MH_BTKK_ciprusi_felkészítés (1)

A január 10-én kezdődött kiképzés során a katonák és rendőrtársuk megismerkedtek – egyebek mellett – a ciprusi konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a fegyverhasználat előírásaival és az angol nyelvű rádió hírváltás szabályaival.

A szigetállam törékeny biztonságának majdani őrei emellett hadszíntéri, katonai biztonsági ismereteket sajátítottak el, a közösségi média használatáról kaptak hasznos információkat, illetve pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón vettek részt, ezen felül akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak.

MH_BTKK_ciprusi_felkészítés (9)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott ismeretek – mint például az ENSZ történelme, működése, feladat- és értékrendszere; a békeműveletek jogi szabályozása; az alapvető emberi jogok-, civilek és gyermekek-, környezeti és természeti erőforrások védelme; a nők, béke és biztonság; valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása – feldolgozását követően sikeres vizsgát tettek.

A felkészítés zárásaként Kiss Róbert ezredes, központparancsnok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.

Kapcsolódó cikkek