Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitézséggel és hűséggel

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: Bankó József |  2022. január 17. 8:02

A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD), Honvéd Palotaőrség megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést január 14-én, péntek délelőtt a Petőfi laktanyában. Január 17-től pedig újra látható a protokolláris őrség a Sándor-palotánál.

_67A7677

A Honvéd Palotaőrség 2012. január 7-én ünnepélyes keretek között kezdte meg protokolláris objektumőrzési szolgálatát a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotánál.

A tizedik évforduló alkalmából rendezett ünnepséget - amelyen jelen volt Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese is - Ádám Barnabás ezredes, a 32. NHD parancsnoka nyitotta meg. Kiemelte: a palotaőrök az elmúlt évtized során a Honvéd Palotaőrség jelmondatának megfelelően Vitézséggel és Hűséggel látták el feladataikat. „Ugyanaz a büszkeség töltse el önöket, mint engem, hogy vitézségünk nem halványult és hűségünk töretlen maradt. Köszönet érte mindannyiójuknak!” - mondta. 

Farkas Gábor százados, a Honvéd Palotaőrség megbízott parancsnoka beszédében áttekintette az elmúlt 10 év eseményeit, beszélt a jogelőd magyar királyi testőrség történetéről, valamint a Honvéd Palotaőrség feladatrendszeréről. „Alaki bemutatóinkat nem turisztikai látványosságra terveztük, ám időközben mégis így alakult, és országimázs építők lettünk. A palotaőrök rövid időn belül a Budai Vár környezetének elválaszthatatlan szereplőivé váltak” - fogalmazott.

_67A7796

Az állománygyűlésen elismeréseket is átadtak. Az „év palotaőre” címet Csabai Kristóf szakaszvezető kapta.

A rendezvényen Vadászi Norbert ezredes méltatta a palotaőrség kiemelkedő teljesítményét. Kiemelte, hogy a haza szolgálata az egyik legnemesebb feladat, amit egy férfi elláthat, s külön dicsőség mindezt katonaként megtenni. Hozzátette: a honvéd palotaőri szolgálat ellátása Magyarország legfőbb közjogi méltóságának rezidenciájánál kitüntetett feladat, és egyben hatalmas elismerés, felelősség. Az alegységnél szolgálókat kérte, hogy továbbra is jelmondatukhoz hűen, „Vitézséggel és hűséggel” teljesítsék a rájuk bízott feladatot.