Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szinte megelevenedett a békés táj

Szöveg: Lippai Péter alezredes |  2009. október 21. 9:12

Az éppen véget ért „Erős Kéz 2009” gyakorlat keretében a MH 5. BI LDD régi hagyományt kívánt feleleveníteni, amikor is rendhagyó tereptájékoztatót szervezett Csór környékén. A nemzetközi gyakorlatban is bevett szokás, hogy a hadgyakorlatokat lehetőleg hadtörténelmi tereptájékoztatókkal (Staff Ride) kötik össze.

A hadtörténeti tereptájékoztatók a magyar haderő történetében sem jelentenek új jelenséget, viszont már évtizedek óta mellőzött formái a parancsnokok és törzsek felkészítésének. A hadtörténelem plasztikusan képes szemléltetni harcászati és hadműveleti szintű példákon keresztül olyan törvényszerűségeket és összefüggéseket, amelyek a jelen katonái számára is hasznosak. A hadtörténelem a katonai vezetőképzés évezredek óta alkalmazott eszköze.A Bocskai Lövészdandár vezetése ennek szellemében tervezte és szervezte meg azt a hadtörténeti tereptájékoztatót, amelynek történelmi felét Dr. Számvéber Norbert százados, a HM Hadtörténelmi Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárának igazgatója tartotta meg a Csórtól keletre emelkedő Iszka-hegy egyik lejtő-kúpján.

A tereptájékoztató általános részét a dandár logisztikai zászlóaljának fiatal tisztje, Szabó Péter hadnagy, vezette elő a dandártörzs és a közvetlen alegységek parancsnoki állománya előtt. Ezt követően Számvéber százados vette át a szót, aki lexikális alapossággal elevenítette fel 1945. március második felében az adott helyszínen zajlott eseményeket.
A részletes magyarázatnak köszönhetően szinte megelevenedett a békés táj, amelyen egykor egy német harccsoport vívott elkeseredett harcot.

A visszavonuló és szétszórt német csapattöredékekből, egy gyenge tüzérosztály bázisán létrehozott ideiglenes harccsoport három napon keresztül véres, de eredményes halogató harccal lassította a szovjet csapatokat. Ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Balaton.-Székesfehérvár vonaltól még délre harcoló jelentős német erők teljes bekerítését a Székesfehérvártól Veszprém irányába támadó szovjet gépesített és harckocsizó csapatok ne tudják végrehajtani. A szétvert német egységek elszakadt katonáiból harcban összekovácsolt, igen vegyes összetételű harccsoport fegyverténye bizonyította, hogy hozzáértő vezetés alatt a terep mesteri kihasználásával egy erőben sokkal kisebb kötelék is képes eredményes manőverező harcot folytatni akár többszörös túlerővel szemben is.

A mai kor katonáira nagy hatással volt az a tény, hogy álláspontjukon még ma is jól kivehetők annak az üteg figyelő-harcálláspontnak a nyomai, ahonnan az összecsapás első napján vezették az osztály szőlőskertek között tüzelőállásban lévő egyik ütegének pusztító erejű tőrtüzét a 8-as út mentén előre törő szovjet erők ellen. A hadtörténeti tereptájékoztató végén a debreceni katonákban több harcászati alapelv is mélyen rögzült. Ezen kívül nem csak új történelmi ismeretekkel lettek gazdagabbak, de azt a terepet is jobban megismerték, amelyen már évek óta gyakorlatoznak és valószínűleg fognak is még gyakorlatozni!