Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália is hazahívná katonáit

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 21. 9:02

Ausztrália keresi annak a módját, hogy mielőbb kivonja Afganisztánban állomásozó csapatait annak ellenére, hogy a NATO és az Egyesült Államok újabb haderő küldését tervezi az ázsiai országba – jelentette be John Faulkner védelmi miniszter.

Ausztrália jelenleg 1500 katonát állomásoztat Afganisztánban. Esetleges távozásuknak határidejét még nem tűzték ki. A tárcavezető az ausztrál rádiónak nyilatkozva közölte, hogy tisztában van azzal: az ausztrál csapatok távozása nehezíteni fogja a szövetségesek törekvését a tálib felkelők elleni harc fokozására.

Stanley McChrystal, az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai és NATO-csapatok parancsnoka szeptemberben jelezte, hogy újabb katonák bevetése híján fennáll annak a veszélye, hogy a szövetségesek elveszítik a tálib felkelőkkel vívott háborút. Ennek ellenére Barack Obama amerikai elnök kormányzata is egyelőre még habozik, hogy újabb 40 ezer fős csapatkontingenst vezényeljen-e az ázsiai országba az afganisztáni elnökválasztási folyamat miatti bizonytalan hatalmi helyzetre tekintettel.