Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szintet lépett a tartalékos állomány

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. január 19. 15:49

Éleslövészettel egybekötött, raj szintű harcászati foglalkozást hajtott végre az Önkéntes Katonai Szolgálatát teljesítő állomány az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő Berki Ferenc lőtéren, január 19-én, szerdán.

Bakonykuti (5)

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományába tartozó kijelölt önkénteseknek hat kilométeres harci ösvényen kellett végig menniük, meghatározott alakzatban, leküzdve bizonyos akadályokat. Ha ez sikerült, jöhetett a megszokott egyéni lövészetnél jóval komplexebb raj szintű éleslövészet.

„Mondhatom: szintet lépett már az állomány. Az egyéni és iskola lőgyakorlatoknál saját maguknak kell kezelniük a fegyvert, végrehajtani a célfelderítést, és teljesíteni a lövészetet. Mindenki tehát csak magára figyel. A raj szintű éleslövészetnél - a rajparancsnok irányításával - tűzcsoportokra, tűzpárokra lebontva hajtják végre az előírt feladatokat. Sokkal több célt kell leküzdeni, gépkarabéllyal és géppuskával, mégpedig ötszáz, négyszáz, kétszáz, illetve száz méteres távolságra, több testhelyzetből. Sokkal komplexebb az egész, pontosabb koordinációt, nagyobb koncentrációt követel meg az állománytól” – világított rá a foglalkozás lényegére a lőgyakorlatot vezető Kéringer Géza főtörzsőrmester, a 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóalj kiképző altisztje.

tuzelesi_testhelyzetek_v01

A raj egyik tagja, Hardi Réka közkatona elmondta: az egyetemi felvételihez szükséges plusz pontok miatt jelentkezett Önkéntes Katonai Szolgálatra – főleg azért, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, katonai vezető szakon szeretne továbbtanulni.

„Hogy milyen volt a lövészet…? Remek, kiváló, elképesztő… és még sorolni tudnám a pozitív jelzőket! Természetesen lőttem már korábban is, de ebben a jó, és összeszedett rajban duplán élveztem a feladatokat” – áradozott az ifjú hölgy.

A foglalkozáson részt vevő Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítő állomány tagjai különböző megyékből érkeztek a Bakonyba.

Infografika: Pogácsás Dóra