Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szintlépés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. január 11. 11:25

A tíz éven át tartó leépítés és az azt követő két évtizednyi, érdemi fejlesztést nélkülöző szervezeti átalakítások után – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében – a Magyar Honvédség légvédelmi rakétafegyverzete is megújul.

MH_2021_január_borító

A korábban alkalmazott típusok mintegy 20 évvel ezelőtti kivonásával megszűnt a nagy magasságú, illetve a nagy és közepes hatótávolságú oltalmazási képesség. A jelenleg még hadrendben tartott 2K12 KUB komplexumok további modernizációja szakmailag és gazdaságilag is indokolatlan. A kiválasztott új technika a norvég–amerikai együttműködéssel fejlesztett és gyártott NASAMS kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétakomplexum lett. A váltótípus beszerzése lehetőséget biztosíthat az elvesztett képességek részbeni pótlására.

Hiteles elrettentő erő

A nemzeti önrendelkezés egyik alapvető feltétele a légi felségjog érvényesítése, a légtérszuverenitás megteremtése és folyamatos fenntartása. Mindez elképzelhetetlen a biztonsági kockázattal és fenyegetettséggel arányos folyamatos légtérellenőrzés, illetve a légi támadócselekményekre való hatékony reagálás képessége nélkül.

Hazánk Nemzeti Biztonsági Stratégiája és Nemzeti Katonai Stratégiája az ország védelmét elsődlegesen az észak-atlanti szövetség keretei között határozza meg, de a biztonsági környezet lehetséges változásai miatt teljességgel nem zárható ki, hogy a jövőben szükségessé válhat egy fenyegetés vagy akár közvetlen fegyveres támadás elhárítása önállóan, a Magyar Honvédség védelmi képességeire támaszkodva. Ezzel összhangban – az ország légterének védelme érdekében – olyan nemzeti légvédelmi rakétarendszert kell létrehozni és fenntartani, amely képes hiteles elrettentő erőt demonstrálni, illetve a megerősítő szövetségi erők beérkezéséig megbízható oltalmazást nyújtani.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én megjelenő számában!