Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria megsérti Libanon szuverenitását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 30. 10:16

Szíria „felháborító módon semmibe veszi” Libanon szuverenitását, és továbbra is fegyverrel látja el a libanoni Hezbollahot – mondta újságírók előtt Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet New Yorkban, ahol csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött tanácskozott Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának a legutóbbi libanoni jelentéséről.

Az Egyesült Államok szerint Szíria, Irán és a Hezbollah síita gerillaszervezet Libanon stabilitását veszélyezteti és függetlenségét próbálja aláásni.

„Szíria továbbra is fegyverrel látja el a libanoni milíciákat, közöttük a Hezbollahot az ENSZ BT 1680. számú határozata ellenére, amely felszólítja Damaszkuszt, hogy tegyen lépéseket a libanoni területekre történő fegyverszállítás megakadályozása érdekében" – hangsúlyozta Rice.

Az ENSZ-nagykövet rámutatott: Szíria közreműködésével a Hezbollah még mindig a legjelentősebb és legjobban felfegyverzett libanoni milícia. Rice azt is sérelmezte, hogy Damaszkusz elfogatóparancsot adott ki 33 magas rangú, többségében libanoni tisztségviselő ellen, ami újabb bizonyítéka annak, hogy Szíria megsérti Libanon szuverenitását és nem tartja tiszteletben annak függetlenségét, pedig erre korábban ígéretet tett.

Libanonban akkor éleződött ki a feszültség, amikor az ENSZ vizsgálatot indított Rafik al-Haríri volt libanoni miniszterelnök 2005-ben történt meggyilkolása ügyében. A világszervezet jelentése szerint a Hezbollah néhány tagjára terelődött a gyanú, akiket a következő hónapokban állítanak majd bíróság elé. A gerillaszervezet ezért felszólította Szaad al-Haríri jelenlegi libanoni miniszterelnököt, Rafik al-Haríri fiát, hogy utasítsa el a bíróság tevékenységét.

Szerdán a világszervezet által kinevezett nemzetközi bíróság közleményt adott ki arról, hogy munkatársait támadás érte Bejrútban, de ez nem befolyásolja a nyomozás menetét.

Rafik Harírit 2005. február 14-én egy kisteherautóba rejtett pokolgéppel ölték meg Bejrútban. Libanon Szíriát tette felelőssé a merényletért. Rafík Haríri ellenezte Damaszkusz hegemóniáját Libanonban, s a merénylet olyan felháborodást keltett, hogy kikényszerítette a 29 éve Libanonban állomásozó szíriai hadsereg kivonulását az országból. A libanoni nemzeti egységkormány részét képező Hezbollah ezzel szemben Izraelt teszi felelőssé a történtekért.

CímkékENSZvizsga