Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria nem Líbiára, hanem Boszniára hasonlít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 11. 10:24

A brit külügyminiszter szerint a szíriai válság nem a tavalyi líbiai helyzetre, hanem sokkal inkább az 1990-es évek Boszniájára hasonlít. William Hague a Sky News brit hírtelevíziónak adott június 10-i, vasárnapi nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy Szíria „a szektariánus polgárháború” szélére sodródott.

Hague szerint hasonló volt a helyzet az 1990-es években Boszniában, amely akkor szintén szektariánus konfliktus szélén állt, és „szomszédos falvak lakói gyilkolták egymást".

A külügyminiszter hozzátette: Oroszországnak latba kell vetnie befolyását, és rá kell bírnia a szíriai kormányt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottja által kidolgozott béketerv megvalósítására.

Hague szerint azonban „egyértelműen fogytán az idő" e béketerv végrehajtására.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány kizárja-e az erő alkalmazását Szíriában, a brit külügyminiszter úgy fogalmazott: Szíria „vagy a szektariánus polgárháború, vagy az összeomlás szélén áll, így nem hiszem, hogy bármilyen lehetőséget kizárhatunk".

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szíriai helyzet „nem nagyon hasonlít" a tavalyi líbiai felkelésre. Líbiában „sikeres intervenciót tudtunk végrehajtani, életeket mentve" – tette hozzá.

CímkékENSZ