Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is: Múzeumok Éjszakája

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. június 11. 9:20

Tizedik alkalommal rendezik meg idén hazánkban a Múzemok Éjszakáját. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) ezúttal is gazdag programmal készül az immár hagyományos szombati rendezvénysorozatra. A június 16-i eseményről Jakusch Gabriella, az intézmény múzeumpedagógiai osztályvezetője tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

1595937094
Mikor kezdődött a szervezés, az előkészület?

A szervezés már március elején elkezdődött. A fő attrakció a Kapisztrán téren zajlik majd, de foglalkozásokat tervezünk a díszudvaron is. A márványteremben pedig a bibractei csata diorámáját tekinthetik meg az érdeklődők.

Hányan működnek közre a rendezvényen?

A múzeumunktól mintegy ötvenen, a fellépők közel hetvenen lesznek majd.

Milyen újdonságok várhatóak?

A rendezvényhez idén egy időszaki kiállítás kapcsolódik. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen kiállítást rendezünk, melynek címe „Miles in armis" (Katona a seregben). A kiállítás célja, hogy a múzeum látogatói betekintést nyerjenek a római hadszervezetbe, a pannóniai katonaság mindennapjaiba. A tervezett munka egyedi tudományos és egyben muzeológiai vállalkozás is. A kiállítás a két intézmény közös együttműködése révén valósul meg. A különlegességek sorába tartozik még, hogy a fotóarchívumban dolgozó kollégák elkészítettek egy összeállítást első világháborús fotókból, amelyet 3D-ben lehet majd az este során megtekinteni.

Milyen látogatottságra számítanak?

Szeretnénk, ha a tavalyi látogatószámot elérnénk. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk június 16-án, szombaton délutántól éjszakáig.

Fotó: Archív