Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria titkos nukleáris tevékenységet folytatott?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 20. 7:52

Az Izrael által 2007-ben lebombázott szíriai létesítmény helyén talált uránrészecskék arra utalnak, hogy a sivatagi komplexumban valóban folyhatott titkos nukleáris tevékenyég – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy friss, bizalmas jelentésében, amelyet kiszivárogtattak a médiának.

Ez az első alkalom, hogy a NAÜ alátámasztja a nyugati hatalmak azon gyanúját: a szóban forgó szíriai létesítmény egy épülőfélben lévő atomreaktor volt. Washington azt állította korábban, hogy a reaktort észak-koreai tervek alapján építették, és Damaszkusznak fegyverminőségű plutónium előállítása volt vele a célja.

A korábbi NAÜ-jelentések – amelyeknek az elkészítését hátráltatta az, hogy Szíria nem működött együtt az ügynökséggel – csak arról szóltak, hogy a helyszínen talált uránrészecskék aggodalomra adnak okot, mert az arab ország nem adott magyarázatot eredetükre.

“Az a tény, hogy vannak ilyen részecskék a helyszínen, arra utal, hogy ott nukleáris tevékenység folyhatott, valamint további kérdéseket vet fel a lerombolt épület jellegét illetően" – olvasható az Amano Jukija NAÜ-főigazgató által jegyzett jelentésben.

A dokumentum szerint Szíria még tartozik az elfogadható magyarázattal a részecskék “eredetét és jelenlétét" illetően. A jelentés elutasítja azokat a damaszkuszi állításokat, amelyek szerint az urán azokból az izraeli bombákból származik, amelyek romba döntötték a létesítményt.

A szakosított ENSZ-szervezet ellenőrei 2008 júniusában vizsgálódtak a 2007-ben lebombázott al-kibari létesítmény romjainál, de a szíriai hatóságok később már nem engedélyeztek újabb vizsgálatokat az országban. Az ellenőrök kérték, hogy hadd látogathassanak el három katonai létesítménybe, de ezt megtagadták tőlük, majd megváltoztatták a tájat a három objektum körül.

Tavaly a NAÜ ellenőrei egy damaszkuszi kutatóreaktorban is urán nyomaira bukkantak, és a bécsi székhelyű szervezet szakemberei azt vizsgálták: van-e összefüggés köztük és az al-kibari létesítményben talált részecskék között. Amano jelentése szerint a NAÜ ez ügyben a múlt hónapban tárgyalni akart a szíriai hatóságokkal, de Damaszkusz erre nem volt hajlandó. A főigazgató szerint Szíria 2008 júniusa óta nem működik együtt az ügynökséggel a felmerült kérdések tisztázásában.

CímkékENSZvizsga