Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákia keretnemzetként csatlakozhat a többnemzeti hadosztály-parancsnoksághoz

Magyarországra látogatott a szlovák vezérkari főnök

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Tóth László, a szerző felvételei |  2021. február 18. 18:43

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának meghívására Magyarországra látogatott Daniel Zmeko vezérezredes, a szlovák haderő vezérkari főnöke február 18-án, csütörtökön.

Tata_szlovák_vkf (2)

A magas rangú katonai vezetőt – vendéglátója, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Sticz László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága haderőtervezési csoportfőnöke és Vida Csaba alezredes, a Pozsonyban akkreditált katonai attasé társaságában – Kása István ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnöke fogadta Tatán. A vendégek tájékoztatót hallgattak meg az alakulatot érintő aktualitásokról, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett új haditechnikai eszközökről.

A szlovák delegáció statikus és dinamikus bemutatón tekintette meg a Magyar Honvédségben rendszeresített új kézifegyvereket, illetve technikai eszközöket: a Leopard 2A4HU harckocsikat, a Gidrán páncélozott, többcélú harcjárműveket, valamint az MWT multifunkcionális karbantartó sátrat.

Tata_szlovák_vkf (5)

A szlovák vendégek programja a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokságon folytatódott, ahol Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok és Somogyi Zoltán dandártábornok, a katonai szervezet törzsfőnöke tartott tájékoztatót a parancsnokság működéséről, majd Daniel Zmeko vezérezredes megtekintette az objektumot.

Szfvár_szlovák_vkf (6)

Magyarország és Szlovákia előzetes egyeztetése alapján a szlovák fél keretnemzetként szándékozik a jövőben csatlakozni a parancsnoksághoz, és jelentős számú beosztás betöltésével kíván hozzájárulni a közös feladatok megoldásához. A hadosztály-parancsnokság kiemelt feladata a térség biztonságának, stabilitásának megőrzése, szükség esetén pedig a műveleti tevékenység vezetése.