Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CISM Day Run – Futás a békéért

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. február 18. 19:06

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) 2006 óta minden év februárjában megrendezi a CISM Day Run elnevezésű futóversenyét a tagországok részvételével. A Magyar Honvédség katonái idén is csatlakoztak a rendezvényhez. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Hetvenhárom évvel ezelőtt alakult meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM), mely alkalomból – 2006 óta - a tagországok katonái, honvédségi dolgozói, közös futással ünneplik meg az évfordulót. Nincs ez másként Győrben sem, ahol az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred már hatodik éve csatlakozik a kezdeményezéshez, melynek elsődleges célja a béke, a nemzetközi összefogás eszméjének hangsúlyozása, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

A határvédelemből, valamint a járványhelyzetből adódó szolgálati feladatok ellátása miatt - a korábbi évekhez képest - lényegesen szerényebb létszámmal, de így is szép számban képviseltette magát a rakétaezred az eseményen. A győri laktanya alakulóterén a résztvevők katonai testnevelés foglalkozásra gyülekeztek, majd a Szabó Szilvia testnevelőtiszt által vezényelt közös bemelegítés után, - a parancsnoki állomány vezetésével – elhagyták az objektumot. A veszélyhelyzetre és a korlátozó intézkedésekre tekintettel a futókat kisebb csoportokban és eltolt idősávokban rajtoltatták el a szervezők. A mezőny az idei évben közel négy kilométeres táv teljesítésével járult hozzá a „Béke és barátság a sporton keresztül!” jelmondat égisze alatt zajló idei CISM emlékfutáshoz.

Szöveg: Csekei Judit százados
Fotó: Rada Zoltán törzszászlós felvételei és a szerző felvételei

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

A raktárbázis lelkes sportkedvelői mintegy hatvan fővel csatlakoztak a CISM Day Run elnevezésű futóversenyhez, hogy felhívják a figyelmet a béke és a bajtársiasság fontosságára. Az alakulat Mátyásföldi telephelyén túl, az ország különböző helyőrségeiben is részt vettek a kezdeményezésben: a veszprémi, pusztavacsi, táborfalvai, hetényegyházi és tápiószecsői katonák, valamint honvédelmi alkalmazottak hat-hat kilométeres távot teljesítettek.

Szöveg: Nagy Annamária százados
Fotó: MH Anyagellátó Raktárbázis

* * *

MH Béketámogató Kiképző Központ

A központ személyi állományának – határvédelmi, vagy egészségügyi feladatokban jelenleg nem bevont – tagjai is részt vettek a CISM Day Run elnevezésű sporteseményen. A Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) 1948-ban ezen a napon alakult meg azzal a céllal, hogy a sporton keresztül népszerűsítse a békét a nemzetek hadseregei között. 2006 óta a CISM tagországok katonái, civil alkalmazottai közös futással ünneplik meg az évfordulót, amelyhez a Magyar Honvédség 2016-ban csatlakozott.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

* * *

MH Egészségügyi Központ

Az egészségügyi központ szervezésében huszonhatan vettek részt az idei CISM Day Run futónapon a Margitszigeten, ahol többen önállóan is lefutották a szigetkört.

Szöveg és fotó: MH Egészségügyi Központ

* * *

MH Pápa Bázisrepülőtér

A bázisrepülőtér hatodik alkalommal csatlakozott a futóversenyhez, a Pápán szolgáló katonák és honvédelmi alkalmazottak részvételével. A járványhelyzet miatt az eseményt ezúttal szűk körben rendezték meg, de így is több, mint negyven lelkes futó teljesítette a 2000 méteres távot. A résztvevőket Turzó Lajos alezredes, a katonai szervezet parancsnokhelyettese köszöntötte rajtolás előtt a bázis atlétikai pályáján.

Szöveg: Varju Kitti
Fotó: Dévényi Veronika

* * *

MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj

A CISM futást az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) állománya együtt teljesítette. A székesfehérvári Nagysándor József laktanya falain belül a zászlóalj részéről kilencvenhárman, a NATO alárendelt alegységtől pedig huszonketten teljesítették a 2000 méteres távot.

Szöveg és fotó: Kocsis Balázs százados

* * *

MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis
MH Légijármű Javítóüzem

A Nemzetközi Katonai Sporttanács a „CISM – International Day of Military Sports” eseménnyel ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját, melynek során a tagországok katonái, világszerte több százezren, egy napon futnak. Az esemény fő célja, hogy kihangsúlyozza a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat.

Az emlékfutáshoz a repülőbázis állománya is csatlakozott, a testnevelő tiszt által megtartott alapos bemelegítés után - ideális időjárási körülmények mellett - 3200 méter megtételével járult hozzá a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalakulása évfordulójának, illetve a sport és barátság fontosságának hangsúlyozásához.

Az MH Légijármű Javítóüzem az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázissal közösen teljesítette a CISM futást Kecskeméten.

Szöveg és fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, MH Légijármű Javítóüzem

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A Nemzetközi Katonai Sporttanács a „Futás a békéért” eseménnyel ünnepli minden évben megalakulásának évfordulóját, melyhez az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis is, mint minden évben, idén is csatlakozott. A közös bemelegítés követően harminckilenc fő futotta le a 4800 méteres távolságot, követve Hamza Norbert zászlóst, a MH SZHB Szállítóhelikopter Üzembentartó Század vezénylőzászlósát és az alakulat csapatzászlóját.

Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

* * *

MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság

A parancsnokság részéről tizenhárman vállalkoztak az előírt táv teljesítésére: a katonák és honvédelmi alkalmazottak a kiképzési főnökség szervezésében teljesítették a 3200 méteres távot, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Technikum és Kollégium szabadtéri sportpályáján.

Szöveg: MH TTP
Fotó: Saár Péter

* * *

MH Transzformációs Parancsnokság

A szentendrei Görgey laktanyában szolgáló alakulatok katonái – a járványügyi rendszabályok betartása mellett – idén is részt vettek az immáron tizenötödik alkalommal megtartott CISM Day Run futáson.

A már hagyománnyá vált katonai sporteseményt Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg. Köszöntőbeszédében hangsúlyozta a katonai sport iránti támogatását, a sport fontosságát, majd átadta a 2020. év női triatlonistájának megválasztott Bragmayer Zsanett szakaszvezetőnek járó miniszteri és államtitkári elismeréseket.

A megnyitót követően a bemelegítést az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Rédli András százados, az MH Altiszti Akadémia testnevelőtisztje tartotta, majd Bozó Tibor vezérőrnagy az MH Sportszázad olimpiára készülő katonasportolóival együtt teljesítette a távot.

Szöveg és fotó: MH TP

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Tekintettel a járványügyi helyzetre idén - közös futás helyett - katonai testnevelés és egyéni rajtolás keretein belül nyílt lehetősége az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonáinak és honvédelmi alkalmazottjainak teljesíteni a minimum 3000 méteres távot.

Szöveg és fotó: Kun-Orosz Adrienn

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

A műszaki ezred szentesi és kaposvári katonái, valamint a HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum Honvéd Kadétjai is csatlakoztak a „CISM Day Run – Futás a békéért” rendezvényhez. A közel egy órás folyamatos futás alatt a 251 katona és diák összesen 1472 kilométer távot teljesített.

Szöveg: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred
Fotó: Janó Miklós őrmester

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

A tatai katonák idén is részt vettek a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) alapításának alkalmából megrendezett futónapon. A sportesemény helyszíne – a korábbi évektől eltérően – a Klapka György laktanya volt.

A koronavírus okozta járványhelyzet sajnos nem tette lehetővé, hogy – a 2019-es és a 2020-as rendezvényhez hasonlóan – idén is az alakulatnak otthon adó város központjában, Tata város vezetése, a társszervezetek képviselői, általános és középiskolák és számos más érdeklődő részvételével rendezhesse meg a tatai dandár a „CISM Day Run” elnevezésű sporteseményt. Az alakulat műveleti leterheltsége miatt ezúttal a Közúti Szállítású Készenléti Szakasz állománya húzta fel a sportcipőt és futotta le a szemerkélő, jeges esőben a laktanyában kijelölt mintegy négy kilométeres távot.

Teljesítményükkel egy szép hagyomány folytonosságát biztosították, hiszen 2016 óta – ebben az évben csatlakozott Magyarország a CISM-hez – a Magyar Honvédség minden év februárjában megrendezi a futónapot, és ebből a tatai katonák idén sem maradtak ki.

Szöveg: Földházi Enikő százados
Fotó: Bodnár Alexandra

* * *

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

222 katona és 10 honvédelmi alkalmazott vett részt a „CISM – International Day of Military Sports” eseményen a logisztikai ezrednél, Kaposváron. A február 18-i futást idén a járványügyi szabályoknak megfelelően rendezték meg, ezért az ezred szervezeti elemei fél órás időpont-eltolással álltak neki a kijelölt távnak, melyet sokan túl is teljesítettek.

A logisztikus katonák számtalan feladatban vesznek részt Kaposvár helyőrségen kívül is, de a CISM futásban résztvevők száma így is kiemelkedőnek mondható.

Szöveg és fotó: Löbl Eszter hadnagy

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

A várpalotai központ is csatlakozott a helyőrségben megrendezett CISM Day – Run for Peace, azaz Futás a békéért sportprogramhoz február 18-án, csütörtökön. A rendezvényen a kialakult járványhelyzet miatt - a meghatározott óvintézkedéseket betartva - csak a katonai szervezet katonái és honvédelmi alkalmazottai teljesítették a kijelölt 2021 méteres távot.

A résztvevők a Kiképző Bázis Bakonykúti közelében található tribün körül kijelölt területen futottak. A bemelegítés előtt Pálmai Árpád alezredes, központparancsnok-helyettes emlékezett meg a sportesemény fontosságáról. „Az esemény fő célja, hogy kihangsúlyozzuk a sport jelentőségét a katonai hivatás során összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket” – emelte ki az alezredes.

Szöveg és fotó: MH Bakony Harckiképző Központ

* * *

MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM – Conseil International du Sport Militaire), az „International Day of Military Sports” elnevezésű eseményhez csatlakoztak a Magyarország déli határszakaszán szolgálatot teljesítő katonák is, akik határvédelmi feladataik közötti pihenő idejüket szívesen töltik sportolással.

A Határvédelmi Bázisokon állomásozó honvédek fizikai állapotuknak megfelelően különböző futótávokat teljesítettek – természetesen a járványügyi intézkedések betartása mellett. Összesen kilencvenhárman 473,38 kilométert teljesítettek.

A jó hangulatú eseménnyel a katonák a béke sporton keresztüli erősítéséhez kívántak hozzájárulni.

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy
Fotó: MH AIAK

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

A nyíregyházi székhelyű alakulat idén is csatlakozott a CISM futáshoz. A havas és ködös reggelen, a járványügyi előírások betartása mellett, a területvédelmi ezred számos zászlóaljából vettek részt katonák az emlékfutáson. A hivatásosok és szerződésesek mellett az önkéntes területvédelmi tartalékosok, az önkéntes műveleti tartalékosok és a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok is szép számban rajthoz álltak. A futáshoz csatlakozó katonák Bánkúton, Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Salgótarjánban, Szolnokon és Tiszaszigeten teljesítették a meghatározott távokat.

Szöveg: Szidor Viktória tartalékos százados
Fotó: MH 2. TVE

* * *

MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

Idén immár harmadik alkalommal vettek részt az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái a minden évben megrendezett CISM emlékfutáson. Az ezredtörzs és a területvédelmi zászlóaljak különböző helyszíneken, eltérő távokat futottak – a járványügyi előírások maradéktalan betartásával. A futás előtt minden helyszínen komolyan vették a bemelegítést is.

Szöveg és fotó: MH 6. TVE

* * *

Veszprém helyőrség

A hagyományoknak megfelelően idén is a veszprémi helyőrségi sporttelepen rendezték meg a CISM Day Run elnevezésű sporteseményt. A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében ezúttal kisebb létszámmal álltak rajthoz a csapatok február 18-án délelőtt. Az idei futást az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) szervezte.

A 2021 méteres távot a helyőrség katonai szervezetei, a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal, valamint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprém megyei Igazgatóságának csapatai teljesítették.

A sikeres teljesítésért járó oklevelek kiosztása után a vándorserleget - és ezzel együtt a jövő évi sportrendezvény rendezési jogát – a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Pogány Péter ezredes vette át az idei szervezőktől.

Szöveg és fotó: MH LMVIK

* * *

MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ

Tizenegyen vettek részt az idei CISM emlékfutáson az MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ állományából. A rendezvényt a főváros 10. kerületében, az Óhegy parkban tartották meg február 18-án. Az indulók 3500 méteres távot teljesítettek.

CISM_GAVIK

Szöveg és fotó: Kaszó Gábor főtörzsőrmester

* * *

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

A parancsnokság katonái és honvédelmi alkalmazottai is szép számmal vettek részt az idei CISM futáson. Az országos szervezet budapesti, szombathelyi, miskolci, debreceni, szolnoki, nyíregyházi, kaposvári, veszprémi és kecskeméti kollégái is teljesítették az előírt távok valamelyikét. A legtöbben szívesebben futottak közösen, így a járványügyi szabályok betartásával, kiscsoportokban rótták a kilométereket.

A parancsnokság állománya alapvetően nem terepen végzi napi feladatait, ezért fontosnak tartják, hogy megőrizzék sportosságukat, egészséges életvitelüket és fizikai erőnlétüket.

Szöveg és fotó: MH KIKNYP

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A Nemzetközi Katonai Sporttanács futónapjához az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is csatlakoztak február 18-án.

A járványügyi rendszabályokat betartva közel százan futottak a Debrecenben és Hódmezővásárhelyen megtartott eseményen. A távot ténylegesen teljesítők száma ennél magasabb, hiszen „online” is teljesíthették a távot a jelentkezők, a futás igazolásának későbbi bemutatásával.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács elnevezésű kezdeményezés 1948-ban született meg Franciaországban, alapítója Henri Debrus volt, aki francia, belga, holland, dán és luxemburgi katonák bevonásával hozta létre a „Counsil International du Sport Militarie” nevű szervezetet azzal a céllal, hogy a világháborúkat követően a sporton keresztül népszerűsítsék a békét a nemzetek hadseregei között.

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy
Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Mizser Attila

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

A járványügyi korlátozásokat betartva futottak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is az idei CISM Day Run futónapon. A bemelegítést Árvai Anita főhadnagy, az alakulat sporttisztje tartotta, majd a résztvevők az Irinyi János laktanya közelében, kijelölt pályán futották le az egyéni távokat.

CISM_HTHE

Szöveg: MH 1. HTHE
Fotó: Gajdos Milán hadnagy

* * *

MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár

A szolnoki dandár katonái is csatlakoztak a „CISM Day Run - Futás a békéért” rendezvényhez február 18-án reggel.

Az elmúlt években a dandár állománya egyszerre, egy kötelékben vett részt a rendezvényen. Idén viszont a járványügyi helyzet miatti korlátozásokat figyelembe véve a katonák kisebb csoportokban teljesítették a távot.

Szöveg és fotó: MH 2. KRDD

* * *

MH Katonai Rendészeti Központ

Az elmúlt időszak számos plusz feladat elé állította az MH Katonai Rendészeti Központot, de ez sem vette el az alakulat kedvét attól, hogy fussanak a békéért, illetve a sport szeretetéért. A járványügyi előírások betartása mellett a központ tizenöt katonája és munkatársa több, mint százharminc kilométert futott le - összesítve 13:30:04 perc alatt - február 18-án, csütörtökön, az ország különböző pontján. Máró Csaba főtörzsőrmester egyéni teljesítménye példaértékű: közel ötvenegy kilométeres távot teljesített.

 

Szöveg és fotó: MH Katonai Rendészeti Központ

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A székesfehérvári ezred sportkedvelői ötven fővel csatlakoztak a CISM Day Run elnevezésű futóversenyhez.

„Az Alba Regia laktanyában valamennyi alegység külön, illetve önállóan, katonai testnevelés foglalkozáson melegített be az emlékfutásra, hogy a résztvevők – a járványhelyzet miatt – a lehető legkevesebb ideig tartózkodjanak egymás közelében” – hangsúlyozta Sárfi Tamás főhadnagy, az alakulat testnevelő tisztje. A bemelegítés során az indulók ügyeltek arra, hogy betartsák a legalább másfél méteres távolságot, a rajtolás négyfős csoportokban történt és online applikáció is segítette a katonákat.

Az emlékfutás indításakor Chmelik Ernő alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Kiképzési Csoportfőnökség képviseletében köszöntötte a futókat.

Az eseményen – az MHP és a székesfehérvári ezred katonái mellett - a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) is képviseltette magát: a résztvevők két laktanyakört, 2200 és 2400 méteres távot teljesítettek.

Szöveg: Gyimóthy Levente

Fotó: Révész Csaba

Címkéksport