Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálni és gyógyítani

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2020. november 4. 21:34

Katonai tiszteletadás és hagyományőrző katonák részvételével emlékeztek meg a hős katonaorvosokra Budapesten, a magyar orvos hősi halottak emlékszobránál, november 4-én, szerdán, a kora esti órákban.

20201104-katonaorvosok-szobra  (1)

A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Fórum Egyesület közös megemlékezésén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke beszédében kiemelte: immáron több mint egy évtizede emlékezünk ennél a szobornál az elmúlt évszázadok hős orvosaira, egészségügyi dolgozóira, mentőseire, ápolóira. Azokra, akik a legnehezebb időkben is tudásuk legjavát adva segítettek másokon.

Az 1956-os eseményeket gyermekként megélő politikus figyelmeztetett: az elmúlt évtizedek megpróbáltatásai után a mostani fiatalok sem lehetnek nyugodtak, hiszen a koronavírus mellett más kihívások is befolyásolják életünket. Ugyanakkor napjainkban is ott vannak a kórházakban, orvosi rendelőkben, mentőautókban azok, akik „próbálják a lehetetlen helyzetben is a lehetségest” megtenni - tette hozzá Lezsák Sándor, aki kiemelve: a mai orvosoknak, ápolónőknek, az egészségügyben dolgozóknak is kifejezik tiszteletüket munkájukért, szolgálatukért.

20201104-katonaorvosok-szobra  (3)

Prof. dr. Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ főigazgatója beszédben elmondta: köszönet és dicsőség illeti az elődöket, akik a forradalom idején is, származásra és egyenruhára tekintet nélkül látták el a sebesülteket. Fontos viszont, hogy a mai generációkban is tudatosítsák: „a helytállás mindenki számára kötelező. Vigyázni kell az emberek életére, az emberek egészségére. Mindenkinek vigyáznia kell saját egészségére” - emlékeztetett a főigazgató. Mint megjegyezte, a rendezvényen megjelentek is maszkot viseltek, s ez is azt jelzi, hogy „a harc soha nem ér véget”, csapataink most is „harcban állnak” – mint ahogyan a kórházak zárt falai mögött óriási küzdelem folyik. Magyarországnak meg kell küzdenie a koronavírus jelentette kihívással - közölte, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a feltételek adottak az egészségügyben, a dolgozók „derekasan” helytállnak.

Az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület, a Magyar Patrióták Közössége, valamint a Rákóczi Szövetség egy-egy képviselője is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc egy-egy jeles képviselőjéről, majd a résztvevők a VIII. kerületi emlékműnél elhelyezték a kegyelet koszorúit, virágait, valamint az emlékezés fáklyáit.