Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szudán csak a határvonal kijelölése után vonná vissza katonáit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 11. 11:32

Szudán bejelentette május 9-én, szerdán, hogy szerinte mindenféle csapatvisszavonás előtt először a határvonalat kellene meghúzni közte és Dél-Szudán között. A kartúmi bejelentés ahhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ szerdát jelölte meg határidőként a feleknek katonáik visszahívására. Dél-Szudán már közölte, hogy emberei elhagyták a határvidéket.

A Biztonsági Tanács május 2-án állapította meg, hogy a határon kialakult helyzetet „súlyosan veszélyezteti a békét és a nemzetközi biztonságot", ezért szankciókat helyezett kilátásba, ha a felek folytatják az ellenségeskedést, és nem hoznak létre egy demilitarizált övezetet.

Május 9-éig kaptak időt, hogy katonáikkal tíz kilométerre távolodjanak el a határvonaltól. Az így kialakuló fegyvermentes területsávot a két fél megfigyelői az ENSZ-erők támogatásával ellenőrizhetnék.

Szudán szerint „a két államnak először ki kell jelölnie a határ vonalát, és erről megállapodást kell aláírnia. Ezután lehet attól tíz kilométerre visszavonulni" – érvelt a szudáni külügyminisztérium szóvivője.

A dél-szudáni hadsereg szerdán azzal vádolta Szudánt, hogy ismét légitámadásokat hajtott végre dél-szudáni területen, megsértve az ENSZ-határozatot.

Szerdai hír az is, hogy Szudán állampolgárságot ajánlott fel a vitatott Abyei területén élő Dinka Ngok fekete afrikai törzsnek, amely inkább Dél-Szudánhoz kötődik.

CímkékENSZ