Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háttérhadsereg

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 11. 12:36

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete által végrehajtott katonai műveletek számának növekedésével a tartalék erők mind fontosabbá válnak. Egyebek mellett erről is szó volt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetségének, valamint a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetségének legutóbbi, közös tanácskozásán.

A NATO Katonai Bizottsága még 1988-ban, külön határozatban ismerte el annak a két nemzetközi tartalékos katonai szövetségnek a működését, a velük kialakult együttműködés fontosságát, melyek a közelmúltban együttes ülésükön vitatták meg a tartalékosok képességeinek hatékonyabb felhasználását egyebek mellett a műveleti területeken. Mielőtt e tanácskozáson elhangzottakat röviden összefoglalnám, e szövetségeket illetően hadd osszak meg az olvasóval néhány, talán kevésbé ismert információt.

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve – CIOR) 1948-ban, belga, francia és holland tartalékos tisztek kezdeményezésére jött létre. Napjainkban hozzávetőleg 1,3 millió tartalékos tisztet képvisel, ezzel a világ legnagyobb tartalékos szerveződése. A CIOR társult szerve, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetsége (Confédération Interalliée des Officiers Médicaux de Réserve – CIOMR) pedig 1947-ben, Belgium, Franciaország és Hollandia kezdeményezésére alakult meg. A Magyar Tartalékosok Szövetsége a CIOR tagja.

(A szerző a Matasz képviseletében, egyszersmind a CIOR alelnökeként vett részt az ülésen – a szerk.)

A tanácskozáson Knud Bartels vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke beszédében kijelentette: napjaink hadszínterein a tartalékosokra elsősorban civil látókörük, szaktudásuk okán van szükség. Mint mondta: a tartalékosok katonai, többnemzeti közegben is segíteni tudják a parancsnokot.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11.én, pénteken megjelenő számában!)