Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükség volt a magyar segítségre

Szöveg: kormany.hu |  2011. augusztus 17. 10:58

Valamennyi – az MH Tartományi Csoport református tábori lelkésze és a CIMIC (civil-katonai együttműködés) által, még a magyarországi felkészítés ideje alatt összegyűjtött – civil és egyházi felajánlásokból származó humanitárius segélycsomagot kiosztották a katonák Afganisztánban. A magyar honvédek több esetben ezekkel a csomagokkal ajándékozták meg a táborba látogató gyerekeket, vagy szerveztek számukra játszóházat, különféle foglalkozásokat.

Az elmúlt időszakban több olyan programot is szerveztek az Afganisztánban szolgáló magyar katonák, amelyek elsősorban a nőknek szóltak. Júniusban kötő- és horgoló foglalkozást rendezett a CIMIC-részleg női ügyekért felelős tisztje a helyi asszonyoknak. Itt elsősorban gyermekruhák, pulóverek kötését, horgolását tanulták meg az afgán nők könyvek, kötőminták segítségével.

A hímző foglalkozáson az alapvető technikák megtanulása mellett az afgán népművészet motívumai is nagy szerepet kaptak.

Az elmúlt napokban, egy főző foglalkozáson a magyar katonahölgyek a palacsintakészítést, az afgán hölgyek pedig a helyi kovásztalan kenyér, a „nan" elkészítését mutatták be.

Az Afganisztánban szolgáló katonák itt is szeretnék megköszönni a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a DORCAS Aid Hungarynak, és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Humánszolgáltató Irodájának a felajánlott több tonnányi ruházati humanitárius segélyanyagot. Köszönet illeti a miskolc–diósgyőri; a miskolc-avasi; a hejőcsabai és a debrecen–kerekes-telepi református egyházközségeket, a miskolci Görgey úti Református Óvodát, a Történelmi Vitézi Rend Hajdú-Bihar megyei tagjait is az összegyűjtött gyermekjátékokért, kötő-, horgoló-, hímzőeszközökért, papír-írószer termékekért, sütő-, és főzőedényekért. Az ő felajánlásuk és adományozásuk nélkül ezek a projektek nem valósulhattak volna meg.

(Szöveg és fotó: MH PRT-szóvivő)