Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi ünneplés alacsony áthúzással

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. április 22. 8:53

A Holland Királyi Légierő F-16 Fighting Falcon típusú harci gépei alacsony áthúzással ünnepeltek a Nagy-Britanniában található Woodvale repülőtér felett. A brit Royal Air Force bázisának légterében parádézó holland vadászgépek a 322-ik század 65-ik születésnapja alkalmából hajtották végre a manővert.

A század 1943-ban alakult a britek oldalán harcoló holland pilótákból. Amikor ugyanis a németek lerohanták a németalföldi államot a légierő maradék pilótái előbb Franciaországba, majd annak összeomlása után Angliába menekültek és beálltak a RAF kötelékébe. A holland pilóták többek között a Woodvale bázison is állomásoztak, innen jártak bevetésekre a Spitfire vadászgépek fedélzetén. Fontos feladatuk volt 1944-ben és 45-ben a német V-1 rakéták elfogása és megsemmisítése.

A napjainkban a Leeuwarden bázison állomásozó 322-ik század ismert jelképe egy Polly névre keresztelt papagáj. A Polly nevet 1943. júliusában kapta az alakulat, méghozzá egy, a pilóták által a londoni állatkertből megvásárolt és elhozott madár kapcsán. Ez a csapat volt az első holland vadászrepülő század a királyi légierőben, 322. Dutch Squadron Royal Air Force megnevezéssel. Az elmúlt 65 év alatt több típust repültek, először a legendás a Spitfire-t, majd a Hawker Huntert, illetve az F-104 Starfightert. Jelenleg az F-16 Fighting Falcon MLU változatát használja az alakulat.