Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tojásfestékkel színezték a kínai sereget

Szöveg: hirado.hu, News in Science |  2008. április 22. 8:48

A kínai terrakotta hadsereget – a hétezer katona és lovas figura kollekciója az ország első császárának mauzóleumában – törött tojással fedték be készítésekor – állítják kutatók.

Német és olasz kémikusok elemzése szerint a tojás egyfajta kötőanyagként funkcionált a színes festék számára. “A tojásfesték általában nagyon stabil és nem oldódik a vízben. Ez kevésbé érzékennyé teszi azt a nedvességre és a páratartalomra" – mondja Catharina Blaensdorf német kutató. A tojásfehérjék biztosíthatták a festék tapadását is a lakkhoz, miközben a festéknek vastagságos és struktúrát is adtak – mondja Ilaria Bonaduce kutató – írja a Híradó.hu.

A vizsgálathoz a kutatók a harcosok arcáról, a térdelő nyilasokról, a hattyúkról, valamint a földön talált festéktöredékekről gyűjtöttek be mintákat, a Kr.e. 210-ből származó mauzóleumban. A kutatók kémiailag elkülönítették a rétegeket, hogy izolálhassák az összetevőket, majd azokat egy gépbe helyezték a kompozíció meghatározása érdekében.

A kutatók azt hitték, állati eredetű ragasztóanyag szolgált kötőanyagként, ám az összes adat ehelyett tojást mutatott.

A megtalált pigmentek között csontszín, ólomfehér, cerusszit, kvarc, higanysó, malachit, szénfekete, rézsó, kínai lila és azurit került elő. A világos árnyalatok fontosak voltak, “mivel a szín igen értékes volt, egy színes hadsereg pedig a legjobb, egy császár pedig a legjobbat követeli" – mondja Blaensdorf.

Erika Ribechini kutató szerint, bár a terrakotta hadsereg igen híres, nem sokat tudnak róla. “A tojásos felfedezés történelmi jelentőségét tekintve különösen lenyűgöző, mivel durván ugyanezen periódusban a Római Birodalomban és az ókori Görögországban a művészek szintén tojást alkalmaztak kötőanyagként a fali és kőfestmények megalkotásában". A kutatás valószínűleg segíthet a restaurátoroknak kijavítani és konzerválni a hadsereget.