Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori kihelyezési hét Veszprémben

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: Gál Tamás főtörzsőrmester és a szerző felvételei |  2022. szeptember 16. 8:03

Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ vezető állományának részvételével zajlott a szeptemberi tábori kihelyezési hét Veszprémben.

tkh veszprem1

A kiképzők a tábori hét foglalkozásainak összeállításakor törekedtek a változatosságra, a napi szintű légi műveleti jellegű kihívások feldolgozására, és ezt mind a témakörök, mind a helyszínek kijelölésekor szem előtt tartották. Ennek megfelelően a Szikla és a Kossuth-laktanya megszokott „tantermi” lehetőségei mellett voltak feladatok a közeli Kab-hegyen, a simontornyai lőtéren, és a vilmapusztai VII. objektumban is. Ezeken a helyszíneken hajtották végre a lövészetet, tálcatűz oltást, járőrmenetet, és helységharc gyakorlást.

Az alakulat alaprendeltetésére tekintettel az elméleti képzések döntő részben a műveleti vezetésről, és általában a harctevékenységekhez kapcsolódó feladatokról, eljárásokról és technikai eszközökről szóltak. Külön hangsúlyt kapott ezúttal az orosz-ukrán háború tapasztalatainak vizsgálata, illetve a műveletek során alkalmazott technikai eszközök elemzése. Az előadások során a kiképzők nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy olyan ismereteket adjanak át, amelyek elősegítik a valós helyzetekre történő felkészülést, és alkalmazkodnak a központ adottságaihoz és működési rendjéhez.

A tábori kihelyezési hét legfontosabb célkitűzése az ismeretfrissítés mellett a csapatszellem megszilárdítása, és az állomány összekovácsolása volt.