Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájfun Kecskeméten – Ibériából

Szöveg: JETfly |  2008. június 12. 9:01

Az elmúlt évben megrendezett kecskeméti nemzetközi repülőnap egyik leglátványosabb programját a spanyol légierő F/A–18 Hornet vadászbombázója repülte. Idén nagy valószínűséggel ismét tapsolhat a magyar közönség egy égi torreádornak, méghozzá a bivalyerős, korunk egyik legmodernebb harci gépének számító, piros-sárga felségjeles Eurofighter Typhoonnak. Cikkünkben bemutatjuk a spanyol légierő legújabb harci gépét.

Az Ejercito del Aire Espanol (spanyol légierő) legfontosabb repülőgépe az elkövetkező évtizedekben minden bizonnyal a Eurofighter Typhoon (Tájfun) lesz. A dél-európai ország ugyanis nemcsak vásárlóként, hanem fejlesztőként és gyártóként is bekapcsolódott a többnemzetiségű programba.

Az európai országok között mind gazdaságilag, mind katonailag vezető szerepet betöltő Németország és Nagy-Britannia mellett Olaszország és Spanyolország hozta létre még az 1980-as években azt a projektet, melynek célja, hogy egy egységes, közös fejlesztésű típussal váltsák le az elavult, régi harci gépeket.

A terv az amerikaiaktól való függetlenségen és a közös fejlesztés, illetve gyártás költséghatékonyságán alapult. A hidegháború vége és az azt követő költségvetési megszorítások a fegyverkezésben, valamint a hosszú fejlesztési periódus és a nem várt műszaki problémák odáig vezettek, hogy a típus csak az elmúlt években állhatott rendszerbe, a költségek pedig jelentősen megemelkedtek.

Ennek ellenére egy igen figyelemreméltó, korszerű és nagy harcértékű harci repülőgépet alkottak a mérnökök, mely a programban részt vevő országok légierejében meghatározó szerepkört fog betölteni.

A kissé szögletes formájú, kacsaszárnyairól könnyen felismerhető, két hajtóműves Eurofighter Typhoon egy magas technológiai szintet képviselő repülőgép.

1595877323

Az alapkoncepciónak megfelelően úgy alakították ki, hogy egyaránt alkalmas legyen a légi fölény kivívására, csapásmérésre és felderítésre. A jövőben széleskörűen fejleszthetőek a képességei, mind elektronikai, mind aerodinamikai (pl. tolóerővektor-szabályozós hajtóművekkel) téren.
A pilótafülkét a tökéletes ergonómia és a maximális funkcionalitás jellemzi. Nagyméretű színes kijelzők és teljesen integrált számítógépes rendszer segíti a Martin Baker MK–16A típusú katapultülésben helyet foglaló pilóta munkáját. Fejlett radarja és kiterjedt elektronikai ellentevékenység-rendszerei növelik a Typhoon harcértékét.

Tájfun Ibéria felett

A spanyolok 13%-os részesedést vállaltak a programban, ez vonatkozik a gyártásra és a megrendelésállományra is. Összesen 87 darab Typhoon (helyi jelölése C.16) áll majd rendszerbe a dél-európai országban, ebből 71 darab lesz együléses és 16 darab kétüléses verzió. A CASA cég getafei repülőgépgyárában készül többek között a Typhoonok jobb szárnya, valamint számos elektronikai rendszer. A kétüléses gépek összeszerelését is itt végzik.
Az új gépek rendszeresítése meglehetősen szerencsétlenül indult, ugyanis 2002. november 21-én kiképzési repülés közben az egyik legelső kétüléses példány a hajtóművek leállása miatt Madridtól 110 kilométerre lezuhant. Azóta szerencsére nem történt hasonló baleset, és a gépek szolgálatba állítása megfelelően halad. A gépeket a pilóták átképzéséért felelős alakulaton kívül négy első vonalbeli repülőszázad kapja meg. Ezek közül a Morón légibázison állomásozó 111. század már el is érte a bevethetőséget. A harci századok mindegyike 18 darab géppel rendelkezik.

Legfontosabb feladat a régi F–4 Phantom, F–5 Tiger és Mirage F1 harci gépek leváltása az új típussal, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben a modernizált F/A–18 Hornet vadászbombázók továbbra is rendszerben maradnak.

A Typhoonokkal felszerelt 111. század a Sevilla közelében található Morón légi támaszponton állomásozik. Érdekesség, hogy 1984 óta ez a bázis az amerikai űrrepülőgépek egyik – vészhelyzetek esetén használható – európai kitérő repülőtere. Amennyiben időjárási vagy egyéb probléma adódik az észak-amerikai kijelölt támaszpontokon, akkor a Földre visszatérő űrrepülőgép pályáját úgy módosítják, hogy az a megfelelően felkészített kitérő repülőterek egyikén – például Spanyolországban – landoljon.

1595877324

Legfontosabb műszaki adatok:

Hossz: 15,96 méter

Fesztávolság: 10,95 méter

Maximális felszállótömeg: 23 tonna

Hajtómű típusa: 2 darab EuroJet EJ–200

Maximális sebesség: 2 Mach

Fegyverzet: egy darab beépített Mauser Bk27 gépágyú és 7,5 tonna függeszthető fegyverzet (AMRAAM, IRIS-T, Sidewinder, ASRAAM stb. légiharc-rakéták, valamint precíziós és normál bombák, rakéták)

A Eurofighter Typhoon harci gépeket több ország beszerzési tenderére is benevezték, eddig konkrét megrendelés Ausztriából (15 gép) és Szaúd-Arábiából (72 gép) érkezett a típusra. Görögország is érdeklődik a közös európai harci gép iránt, valamint a Typhoon esélyes lehet egy jövőbeni japán tenderen is.