Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új Lakota helikopterek az amerikai nemzeti gárdának

Szöveg: JETfly |  2008. június 12. 9:08

Az EADS leszállította az első két UH-72A Lakota típusú könnyű helikoptert az amerikai nemzeti gárdának. Az új forgószárnyasokkal nemzetvédelmi és más egyéb feladatokat fognak végrehajtani a Mississippinél fekvő Tupelo regionális repülőtérről.

A Lakota helikopterek elsődleges üzemeltetői a Nemzeti Gárda egységei lesznek, a megrendelt közel háromszáz példányból kétszázat kapnak. A forgószárnyasokat 2017-ig szállítják le.

Az első két helikoptert (a 28. és 29. UH-72A) az EADS határidő előtt adta át a megrendelőnek. Az előző forgószárnyasokat a Army National Training Center Air Ambulance Detachment, a Training and Doctrine Command repülési részlege és a Joint Readiness Training Center kapta.

Az UH-72A Lakota típusú helikopter a Nemzeti Gárda új, modern forgószárnyasa, melynek szolgálatba állítása lehetőséget ad arra, hogy nyugdíjazzák az elöregedő OH-58 és UH-1 típusú gépeket. Az EADS North America UH-72A Lakota programban készült gép az egyik leggyorsabb helikopter jelenleg az amerikai hadseregnél.

A könnyű helikopterek beszerzésére indított tenderben a szerződést 2006 júniusában kötötték, és már ugyanazon év novemberében megkezdték az első gépek átadását. Az első gépek 2007 elején álltak szolgálatba.

Az EADS jelenleg havonta három-négy Lakota-t ad át, a végső termelési cél a havonkénti öt darab. A felhasználok elsősorban az amerikai hadsereg és a Nemzeti Gárda honi egységei, de a gépeket üzemeltetni fogják az európai, csendes-óceániai és japán bázisokról is.

1595877324

Az UH-72A az EADS csoport Eurocopter EC-145 többfunkciós helikopterének katonai változata, amely a világ több pontján is szolgálatban áll szállító, orvosi-mentő, ellenőrző és egyéb feladatok végrehajtására.