Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huzavona a harcjármű beszerzések körül

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 12. 8:56

Az amerikai tengerészgyalogság (U.S. Marine Corps) komoly problémákkal küzd a beszerzés terén, különös tekintettel az EFV járműre (Expeditionary Fighting Vehicle). A Kongresszus ugyanis addig nem biztosítja a szükséges anyagi forrást az EFV tömeggyártására, amíg az meg nem felel az alapvető megbízhatósági és védelmi előírásoknak.

A tengerészgyalogosok – saját állításuk szerint – ugyanakkor bebizonyították, hogy az EFV megfelel ezeknek az irányvonalaknak, azonban a Kongresszus egyelőre csak 7 darab ilyen jármű megépítését támogatta, melyeket majd alávetnek a szükséges további teszteléseknek.

A sikeres próbák után a Kongresszus állítólag támogatni fogja a fejlesztési munkálatok folytatását, addig azonban még várni kell.

Két évvel ezelőtt született meg az a döntés, hogy a tervezett 1013 darab EFV jármű vásárlása helyett csupán 565 darabot vásárolnak. A fejlesztési költségek azonban folyamatosan növekedtek, így a jármű darabonkénti ára már eléri a 22 millió dollárt, és a tervezett 2008-as üzembe állítás helyett csupán 2015-ben állhatna leghamarabb szolgálatba. Ezen kívül a 2005-ben megrendelt 15 darab sorozatgyártási modell sem teljesített jól a tesztelések során.

1595877323
Az EFV egy úszóképes páncélozott jármű, amit eredetileg AAAV (Advanced Amphibious Assault Vehicle) névre kereszteltek. A jármű paramétereit tekintve súlya 36 tonna, magassága körülbelül 3 méter, szélessége 3,6 méter, hossza pedig 9 méter. Fő fegyvere egy 30mm-es (MK 44 Bushmaster) gépágyú, a másodlagos fegyver pedig egy párhuzamosított 7,62 mm-es géppuska. Az EFV fejlettebb páncélzattal és elektronikával rendelkezik, mint elődje. A már több, mint egy évtizede fejlesztés alatt álló EFV (amely 3 fős személyzet és 18 utas elszállítására képes) sokban hasonlít a hadsereg kisebb M-2 Bradley járművére.

A jelenlegi 1057 darab AAV7-esből álló flotta 3 évtizede kezdte meg szolgálatát. Az állomány körülbelül kétharmada vett részt az iraki bevetéseken, ahol a nagy igénybevétel miatt nagyrészüket fel kellett újítani. Ennek köszönhetően képesek lesznek addig szolgálatot teljesíteni, amíg az EFV-k fel nem váltják őket.