Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadnak a brit harci robotok

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 12. 8:53

A brit Királyi Légierő (RAF) Reaper típusú pilótanélküli robotrepülőgépe a napokban éles helyzetben használta fegyvereit Afganisztánban, amikor segítséget nyújtott a koalíciós erőknek.

A védelmi minisztérium döntése értelmében ugyanis a 39. század Reaper-jei megkapták a szükséges engedélyeket, hogy fegyvereket is szállíthassanak és használhassanak.
Az amerikai légierő Reaper robotrepülőgépeivel ellentétben, amelyek főként közvetlen légi támogatást nyújtanak a katonáknak, a RAF Reaperek hírszerző, felderítő és járőröző feladatköröket látnak el a bevetések során.

A 39. századot, amely a Királyi Légierő robotrepülőgépekre szakosodott egysége, januárban szervezték át, így jelenleg már Nevadában teljesít szolgálatot az USAF 432. ezredének részeként. Személyzete 3 fegyvernemből tevődik össze, hiszen a légierő mellett, a haditengerészet és a hadsereg katonái is kiveszik részüket a század életéből.

Annak ellenére, hogy a Reaperek Afganisztánban teljesítenek szolgálatot, egy műholdas kapcsolat segítségével Amerikából írányítják őket. A nagy távolság nem jelent gondot a hatékonyság szempontjából, hiszen így is biztosítani tudják a szükséges támogatást az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák számára.