Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Talabáni: a törökök hagyják el az országot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 26. 7:20

Az iraki elnök felszólította a török hadsereget, hogy haladéktalanul hagyja el az országot és küldjön jelentést az eddigi akciókról. Az iraki kurd vezetők szerint ugyanis a török hadműveleteknek semmi közük az általuk is támogatott terrorizmus felszámolásához.

Az iraki kormány hétfőn felszólította a török hadsereg vezetőit, hogy haladéktalanul fejezzék be az iraki hadműveleteket és hagyják el az országot. Bagdad szerint az egyoldalú török beavatkozás veszélyezteti az ország szuverenitását, és destabilizálja a térséget. Dzsalál Talabáni, iraki elnök – aki maga is kurd származású – azonnali jelentést kért Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöktől az eddigi hadműveletekkel kapcsolatban.

1595873717
Az irakiak emellett felszólították a török kormányt, hogy – iraki közvetítéssel – mielőbb kezdeményezzen tárgyalásokat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) képviselőivel. A török miniszterelnök válaszában megígérte, hogy diplomatái révén még a héten felveszi a kapcsolatot Bagdaddal.

Az iraki kurd vezetők még vasárnap elmondták, hogy megértik a törökök terrorista célpontok elleni támadásait. Ugyanakkor leszögezték, hogy nem nézik ölbe tett kézzel a falvak és a civilek ellen folytatott török akciókat. Az ország északi részében élő kurd közösség – amely néhány éve önálló, autonómiával rendelkező iraki tartomány – biztonsági szolgálata, a Pesmerga fegyveresei megfigyelés alatt tartják a hegyvidék útjait, és ha kell, harcolnak a behatoló török egységek ellen.

A török hadsereg öt napja lépett iraki földre. A múlt hét csütörtökön megkezdett hadműveletekben 10 ezer gyalogos, több páncélozott harckocsi, valamint a légierő (vadászgépek és helikopterek) vesz részt.