Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török-amerikai ellentét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 26. 7:30

Az amerikai védelmi miniszter az észak-iraki hadművelet minél gyorsabb lezárására sürgette NATO-szövetségesét, Törökországot. Washington két tűz közé került, mivel másik szövetségese éppen az észak-iraki kurd autonómia, amelynek vezetése egyre nagyobb haraggal szemléli, hogy az amerikaiak hírszerzési adatokkal segítik a törököket.

Minél hamarabb befejezik, annál jobb – mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter Törökország észak-iraki katonai akciójáról.

A miniszter szerint az is kívánatos, hogy Törökország kiegyezzen az országban élő és sokáig elnyomott kurd kisebbséggel. Gates szerint csak a katonai csapás nem elegendő arra, hogy semlegesítsék a kurd lázadókat, hanem politikai és gazdasági lépésekkel kell megfosztani a PKK-t támogatóbázisától.

Az iraki kormány mellett az eddig még szorosabb szövetségesnek tartott észak-iraki kurdok egyre dühösebbek Washingtonra, amiért nem védte meg területük szuverenitását, hanem “beengedte" a török katonákat.

Ankara és Washington viszonya azért vált komplikálttá, mert az amerikaiak a korlátozott segítség ellenére nem állnak ki teljes mellszélességgel a NATO-szövetséges törökök inváziója mellett, és most is mielőbbi távozásra sürgetik őket.

CímkékKAIANATO