Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok is részt vettek a kiotói konferencián

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 2. 17:03

Egy konferencia alkalmából egy asztalhoz ültek az afgán kormány és a tálibok magas rangú képviselői a héten, ami igen ritkán fordul elő az ádáz ellenségek között.

A kiotói Dosisa egyetemen már harmadik alkalommal szerveztek béke- és megbékélési konferenciát, de most először küldtek delegációt a tálibok. Részükről Kari Din Mohammed Hanif, a 2001-ben megbuktatott tálib kormány tervezési minisztere vett részt és vázolta fel a politikájukat a tanácskozáson, míg az afgán kormányt Mohammed Mahszúm Sztanikzaj, az államfő által létrehozott hetvenfős nagytanács, a békedzsirga titkára képviselte.

Sziddik Manszúr Anszari, egy, a békéért küzdő aktivista az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a kiotói konferencián nem a békemegállapodás kidolgozására törekedtek, hanem alkalmat teremtettek a nézetek és a véleménykülönbségek kifejtésére. Konkrét megállapodás nem is született, de minden érintett fél elmondta álláspontját.

Hamid Karzai afgán elnök és amerikai tisztviselők igyekeznek tárgyalásra bírni a tálibokat egy békemegállapodás érdekében, hogy véget vessenek az afganisztáni háborúnak. A tálibok azonban nem hajlandóak tárgyalni Karzai kormányával, mondván, hogy ténylegesen az Egyesült Államok tartja ellenőrzés alatt Afganisztánt. Az év elején felfüggesztették a Katarban folyó egyeztetéseket az Egyesült Államokkal, mert Washington visszalépett attól az ígéretétől, hogy elengedi a guantánamói támaszponton őrzött afgánokat.

Bár Afganisztánon belül nemcsak a központi kormány, hanem egymás ellen is harcolnak, a kiotói konferencián abban egyetértettek a tálibok és a Gulbuddin Hekmatjár hadúr vezette Hezb-i-Iszlámi radikális iszlamista milícia küldöttei, hogy minden külföldi csapatnak, ideértve a kiképzőket is, távozniuk kell Afganisztánból 2014-ig.

Az afganisztáni lázadók egyik legjelentősebb mozgalmát vezető, az északon és keleten egyaránt jelentős támogatói bázissal rendelkező Hekmatjár tárgyalásokat akar a politikai átmenetről és egy széles alapokon álló kormány létrehozásáról. Hekmatjár képviselője az afgán kormányon kívül tárgyalt amerikai tisztviselőkkel is Kabulban, köztük John Allen tábornokkal, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok parancsnokával, valamint Ryan Crocker amerikai nagykövettel is.

A kiotói konferencia szervezői azt javasolják, hogy a felek közötti nagyfokú bizalmatlanság miatt hozzanak létre egy nemzetközi bizottságot, amely békeközvetítői szerepet töltene be. Megállapodás azonban erről sem született.