Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadást fontolgat az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 29. 18:36

Az amerikai hadsereg vezetői mérlegelik annak a lehetőségét, hogy önállóan katonai csapást hajtanak végre a pakisztáni tálibok ellen, ha az Egyesült Államok területén a tálibokhoz köthető terrorcselekményre kerülne sor – jelentette a Washington Post című amerikai lap.

A megtorló támadás terveinek kidolgozása azután merült fel, hogy kiderült: pakisztáni tálib lázadók állnak a New York-i Times Square-en május 1-jén történt merényletkísérlet mögött – közölte a Washington Post a weboldalára péntek éjjel felkerült cikkben.

Meg nem nevezett katonai vezetők az újságnak nyilatkozva hangsúlyozták: amerikai katonai csapás végrehajtása csak olyan rendkívüli körülmények között merülhet fel, ha egy katasztrofális következményekkel járó terrorcselekmény arról győzné meg Barack Obama amerikai elnököt, hogy a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) pilóta nélküli repülőgépekkel folytatott pakisztáni műveletei nem vezetnek megfelelő eredményre.

A hadsereg tisztségviselői szerint ez esetben légitámadások kínálhatnák a leghatékonyabb megoldást az al-Kaida terrorszervezet és más csoportok által jelentett fenyegetés csökkentésére. Az Egyesült Államoknak ugyanakkor óvatosan kell eljárnia, hogy ne tegyen helyrehozhatatlan kárt a két ország katonai kapcsolataiban.

A CIA a tálibok több helyi vezetőjét ölte már meg azokban a rakétacsapásokban, amelyeket pilóta nélküli repülőgépekkel hajt végre Pakisztán törzsi területein, s a tálibok bosszúval fenyegettek. A New York szívében megkísérelt pokolgépes merénylet azonban felerősítette az aggodalmakat Pakisztánnal kapcsolatban, amely az Egyesült Államok szövetségese az iszlamista szélsőségesek ellen folytatott hadjáratban. Az eset arra is rákényszerítette az Obama-kormányt, hogy felülvizsgálja, miként tudna reagálni egy amerikai földön elkövetett sikeres terrortámadásra.

Amerikai hatóságok azt mondják, hogy a Times Square-i támadáskísérlet kapcsán őrizetbe vett pakisztáni születésű, amerikai állampolgárságú Faisal Shahzad beismerte tettét, és május 3-i letartóztatása óta együttműködik a nyomozókkal.

Washington szerdán kétheti határidőt szabott Iszlámábádnak, hogy eredményt mutasson fel a tálib lázadók elleni hírszerzési és terrorelhárítási offenzívában. Egy kormányzati forrás közlése szerint ezt az üzenetet James Jones, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és Leon Panetta, a CIA igazgatója adta át a pakisztáni fővárosban a múlt héten. A két tisztségviselő bizonyítékokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy Shahzadot pakisztáni tálibok képezték ki, és látták el pénzzel. Az Egyesült Államok most azt várja Pakisztántól, hogy további önálló terroristaellenes műveleteket hajtson végre, s fokozza együttműködését az amerikaiakkal.