Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatjuk a hatékonyabb európai válságkezelést

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. április 29. 18:36

A védelmi miniszterek múlt heti lisszaboni találkozóját követően, a védelempolitikai igazgatók a Stratégiai Iránytű válságkezelési klaszterének áttekintésével folytatták az Európai Unió Közös Biztonság-és Védelempolitikájának 5-10 éves stratégiai céljait és ambícióit meghatározni hivatott Stratégiai Iránytű dokumentummal kapcsolatos munkát. A válságkezelés kérdése Magyarország számára többek között azért is fontos, mert jelenleg a 10 legnagyobb hozzájárulója között vagyunk az EU válságkezelésének keretében futó katonai műveleteknek.

VTC1

Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára hozzászólásában arról beszélt, hogy Magyarország érdeke az Európai Unió Közös Biztonság- és Védelempolitika (KBVP) hatékonyságának a növelése. Az Európai Uniónak alkalmazkodnia kell a megváltozott biztonsági környezethez, az egyre komplexebbé váló kihívásokhoz, növelnie cselekvőképességét és reagálóképességét, szoros együttműködésben partnereivel. Ezt a célt szolgálja az EU Stratégiai Iránytű reflexiós folyamata, amelynek javaslataik révén a tagállamok cselekvő részesei.

Szólt arról is, hogy hazánk a közös védelempolitika hatékonyságának erősítésén keresztül hozzájárul Európa és a magyar állampolgárok biztonságának növeléséhez is. A válságkezelés erősítése során kiemelt figyelmet fordítunk a déli irányból érkező fenyegetések kezelése, a Nyugat-Balkán és a Száhel-övezet stabilitására és támogatjuk a cselekvőképesebb európai válságkezelést segítő kezdeményezéseket – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A találkozó egyben előkészítette a tagországok tárcavezetőinek következő, május 6-ra tervezett brüsszeli találkozóját, ahol várhatóan - többek között - szintén a válságkezelés hatékonyságának növelése lesz az egyik fő kérdés.

Kapcsolódó cikkek