Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanévnyitó a debreceni honvéd középiskolában

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. szeptember 1. 21:35

„Tökéletes helyen vagytok, hiszen tudást fogtok kapni és azt a képességet is, hogy amit megteremtetek a jövőben, azt meg tudjátok tartani!” – mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára szeptember 1-jén, csütörtökön, Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévnyitó ünnepségén.

Kratochvil_Karoly_Honved_Kozepiskola_es_Kollegium_tanevnyito_Debrecen_20220901_12 copy

Az ünnepségen Gion Gábor hangsúlyozta: Európa az elmúlt néhány évtizedben elkényelmesedett és magától érthetődőnek gondolta a békét. Napjainkban bebizonyosodott, a békéért meg kell harcolni, fel kell készülni azokra a helyzetekre is, amikor az általunk létrehozott javakat meg kell tudni védeni. A debreceni honvéd középiskola egy olyan intézmény, ami a növendékek számára biztosítja a tudást, amellyel megvédhetik hazájukat és olyan gondolkodásmódot nyújt az iskolásoknak, amelyek egy életen át elkíséri őket a civil életben is. Az államtitkár kiemelte: a fiatalokon múlik az ország sorsa, hiszen cselekvő, a hazájukért tenni akaró emberek nélkül egy nemzetnek sincs jövője. „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája, hogy még közhelyesebben fogalmazzak: a fiataloké a jövő, tiétek a jövő!” – fogalmazott, arra kérve a növendékeket, hogy az eddigiekhez hasonlóan folytassák kitűnő tanulmányaikat és vigyék az iskola jó hírét. Hiszen – mint mondta – a Kratochvil olyan pluszt ad a növendékeknek, amit más középiskola nem tud nyújtani.

Kratochvil_Karoly_Honved_Kozepiskola_es_Kollegium_tanevnyito_Debrecen_20220901_07 copy

A tanévnyitón – amelyen mások mellett részt vett Zsiga Tamás, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikájáért felelős helyettes államtitkára és Kaposvári Zoltán László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese is - Kovács István alezredes, az iskola igazgatója kiemelte: idén ötszörös túljelentkezés volt a felvételizők körében, ami jól mutatja az intézmény színvonalát és azt is, hogy egyre többen érdeklődnek a honvédelem iránt. Hozzátette: a nyári szünidőben sem tétlenkedtek a növendékek, hiszen a 10. és 11. osztályos tanulók sikeresen teljesítették a nyári gyakorlatukat.

A rendezvényen Bán Attila hadnagy, az iskola oktatója - a Magyar Honvédség szerződéses állományában ténylegesen eltöltött szolgálati éveiért - a Tiszti Szolgálati Rend második fokozatát vehette át, Tallárom Gyula zászlós számára pedig az Altiszti Szolgálati Rend második fokozatát adományozta Magyarország honvédelmi minisztere.