Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanulás dandárlátogatás közben

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2024. április 11. 15:21

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében mintegy száz, a Tanítsunk Magyarországért és a Vértezd fel magad programban résztvevő diák látogatott az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárhoz, április 10-én.

2024_04_debrecen_palyaorientacios_nap_NG (19)

A hajdúdandár számára kiemelten fontos, hogy az iskolásokkal megismertessék a Magyar Honvédséget és a honvédelem ügyét. Az alakulat 2021 óta működik együtt debreceni és Hajdú-Bihar vármegyei iskolákkal, összefogásuk eredményeként eddig közel négy és félezer diák látogatott el a dandárhoz. A pályaorientációs nap lényegeként a diákok – életkoruknak megfelelő szinten – bővítik tudásukat a katonai jelképek, szervezetek és a katonakultúra témaköreiben.

Az egyik legjobb tanulási lehetőség a csapatmúzeum látogatása, a tárlaton látottak és hallottak nagy segítséget nyújtanak a történelmi témájú vetélkedőkön és versenyeken. Hanzel Róbert őrnagy, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Helyőrség-támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese elmondta a fiataloknak: „azért vagytok itt, hogy megismerjétek a dandárt, ezért bátran tegyétek fel kérdéseiteket, katonáink jól ismerik a rájuk bízott technikákat. Érdekes programokkal készültünk nektek, a statikus bemutatón megismerhetitek a járműveket, illetve a jelenleg használt és a régi korok fegyvereit is.” Hanzel őrnagy hozzátette, nemcsak nézelődni szabad, a tanulóknak lehetősége lesz lézer- és paintballfegyverrel is lőni.

2024_04_debrecen_palyaorientacios_nap_NG (17)

A diákokhoz mentoraik is csatlakoztak, az egyik csoportot Dorkényi Dávid, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred tartalékos szakaszvezetője kísérte. „A Debreceni Egyetemen hallottam a programról, miszerint lehetőségünk lesz gyerekeket mentorálni. Mivel tanárszakos hallgató vagyok, ezért rögtön jelentkeztem, már három éve vannak csoportjaim” – mesélte a fiatalember.

Dorkényi Dávid elmondta, a mentorok egyik legfontosabb feladata, hogy különböző programokra látogasson el a gyerekekkel, ezzel is bővítve világnézetüket. A diákjai számára nem ismeretlen a honvédelem fogalma, hiszen egy-egy alkalommal már beszélt nekik a kiképzéséről és a katonai pálya előnyeiről is. A hetedik osztályos Papp Kristóf Norbert Hosszúpályiból, az Irinyi József Általános Iskolából érkezett. Ugyan számára még nem sürgetőek a pályaválasztással kapcsolatos, nehéz kérdések, de most mégis felmerült benne, hogy katona lesz. „Még nem tudom, hogy mi szeretnék lenni, de a harckocsik nagyon tetszenek, ezért lehet, hogy a jövőben majd katonának jelentkezem” – újságolta lelkesen Kristóf.