Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanulmányi napok Washington DC-ben

Szöveg: honvedelem.hu / ktp.hu |  2022. február 11. 11:32

Markovics Milán Mór őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész, a HM Katolikus Tábori Püspökség pasztorális helynöke február első hetében a vallás és biztonság kutatásával foglalkozó szakemberekkel találkozott az Amerikai Egyesült Államok fővárosában.

20220210-markovics-milan 01

Az őrnagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Vallás és Társadalom Kutatóintézet támogatásával érkezett Washington DC-be, ahol a vallás és biztonság több neves kutatójával találkozott. A vallás és biztonság sajátos és kiemelt szereplői a Tábori Lelkészi Szolgálatok, így arra is lehetősége nyílt Markovics Milán Mórnak, hogy egy hosszabb megbeszélésen találkozzon Timothy P. Borglio érsekkel, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének katonai ordináriusával, aki hivatalában fogadta. Az érsek külön megköszönte, hogy a magyar tábori lelkészek több alkalommal is segítettek az amerikai katonák vallásgyakorlásának biztosításában a külszolgálatokban. Timothy P. Borglio ígéretet tett arra: meg fogja találni a módját annak, hogy a magyar katonalelkészek számára is lehetőség nyíljon egyes amerikai speciális tábori lelkészi kiképzéseken és felkészítéseken részt venni.

20220210-markovics-milan 02

Az érsekkel való megbeszélést követően az őrnagynak lehetősége nyílt arra, hogy találkozzon az amerikai haderő különböző területeiről érkezett tábori lelkészekkel.

A tanulmányi hét további részében Markovics Milán Mór találkozott az Egyesült Államokban működő Religious Freedom Institute igazgatóhelyettesével, Eric Pattersonnal, valamint az intézményben szolgáló Graham Glover evangélikus tábori lelkész őrnaggyal. A megbeszélés során felvázolták a vallás és biztonság, illetve a vallás és nemzetközi kapcsolatok elméleti és gyakorlati kérdéseit és gyakorlati helyzeteit. Kölcsönösen megállapították, hogy egyre nagyobb szükség mutatkozik a vallás kutatására olyan területeken, mint a nemzetközi kapcsolatok, a had- és védelemtudomány. Kiemelték, hogy a hadseregekben nagy szükség lenne a vallási kérdésekben járatos tisztekre és szakemberekre, de az is megállapítást nyert, hogy a társadalom és azon belül a katonák számára alapvető fontosságú a lelki kísérés.

A tanulmányi hét egyik meghatározó jelentőségű eseménye volt, amikor Markovics Milán Mór találkozott Paul D. Millerrel, a Georgetown Egyetem nemzetközi tanulmányok professzorával, aki két amerikai elnöknek is tanácsadója volt.

20220210-markovics-milan 03
Forrás: ktp.hu