Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűztámogatás gyakorlása helikopterekkel

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis | Fotó: Hamza Norbert zászlós |  2022. február 11. 12:02

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya fotólövészet gyakorlatot hajt végre az MH Bakony Harckiképző Központ területén.

fotólövészet (5)

A Mi-24-es harci helikopterek az éjszakai szimulált feladatban, támadásban lévő szárazföldi csapatokat támogattak.

A feladat végrehajtását nem csak a bonyolult terepviszonyok nehezítették, hanem a szigorúan korlátozott légtér is. A gyakorlat során – a légtér méretéből és felépítéséből adódóan – a gépszemélyzettől nagy figyelmet követelt meg, hogy minden korlátozást betartva hajtsa végre a pontos manővereket. A személyzet kiemelt feladata volt, hogy - összehangolva a tüzérségi támadással - adott időre pontos és hatásos csapást mérjen a kijelölt célokra.

fotólövészet (4)

A sikeres végrehajtáshoz elengedhetetlenül szükség volt a szolnoki Előretolt Repülésirányító Csoport professzionális munkájára, akik a célravezetéseket végezték. A fotólövészeten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzős tüzér hallgatói is részt vettek, akik beleláthattak az előretolt repülésirányítók (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) feladataiba és gyakorolhatták a légi eszközök, szárazföldi műveletekbe való integrációját.

A gyakorlat sikeres teljesítése komoly felkészülést, összehangolt tevékenységet igényelt a gyakorlatban részt vevő kirendelt állomány minden tagjától.

Kapcsolódó cikkek
Levegő-föld_éleslövészet (nyitó)

Levegő-föld fotólövészet

2022. február 9. 13:35