Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárgyalásokat folytat a Hamász száműzetésben élő vezetője

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 4. 13:05

Szaúd-Arábiába érkezett vasárnap a Hamász radikális palesztin szervezet damaszkuszi száműzetésben élő vezetője, hogy tárgyalásokat folytasson a palesztinközi megbékélésről. Háled Mesaal közölte: a nemzeti megbékélési megállapodás előkészítésének végső szakaszánál tartanak, s valamennyien egyetértenek abban, hogy az egyezséget az egyiptomi fővárosban írják majd alá.

Háled Mesaal a szaúdi diplomácia vezetőjével, Szaúd el-Fejszál herceggel tartott találkozója után emlékeztetett arra, hogy hivatalosan Egyiptom közvetít a Gázai övezetet ellenőrző iszlamista Hamász és fő politikai riválisa, a Ciszjordániát irányító, mérsékelt világi Fatah mozgalom között a palesztin nemzeti megbékélés érdekében. Mesaal azt állította, hogy nagy előrelépés történt a közvetítők részvételével zajló tárgyalásokon.

Mesaal megjegyezte, hogy a Hamásznak vannak még bizonyos fenntartásai az Egyiptom által előterjesztett megállapodás-tervezettel kapcsolatban. Szaúdi tisztségviselők közölték, hogy Mesaal rijádi látogatása a palesztinközi ellentétek rendezését szolgálja.

Szaúd-Arábia hivatalosan a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalmat támogatja. Ezért Hamász-tisztségviselők bármely rijádi látogatása úgy is tekinthető, hogy a szunnita királyság békülékeny gesztust tesz a – síita Irán támogatását élvező – palesztin radikális szervezetnek.

A Hamász 2007 nyarán fegyveres úton vette át az Izrael által 2005-ben kiürített Gázai övezet ellenőrzését, kiszorítva az ottani hatalomból a Fatahot. Ez utóbbi befolyása csak az Izrael által továbbra is megszállva tartott Ciszjordánia palesztin önkormányzati területeire terjed ki. A Hamász ellenzi, hogy Abbász és a Fatah tárgyalni akar Izraellel a békéről, és nem tagja az 1964-ben alapított és a palesztinok képviselőjeként nemzetközileg elismert Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) sem.

Címkéklőtér