Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uniós terrorelhárítási együttműködés jöhet létre

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 4. 12:40

A spanyol EU elnökség terrorelhárító bizottságot hozna létre. Nyolc uniós tagállam már jelezte, hogy csatlakozna. Az EU-tagállamok terrorelhárító szerveinek szoros együttműködését szeretné kialakítani a január elsején hivatalba lépett spanyol uniós elnökség – olvasható hétvégi brüsszeli médiajelentésekben.

Az El País című madridi lapra hivatkozó internetes hírportál-beszámolók szerint a spanyolok munkabizottságot kívánnak alakítani a terrorizmus elleni közdelem összehangolására, s nyolc uniós tagállam – Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Portugália – már jelezte, hogy kész megbízottakat küldeni egy ilyen bizottságba.

A munkacsoportot azzal a céllal hoznák létre, hogy közvetlen és gyors információcserét tegyen lehetővé a terroristákkal, illetve potenciális célpontjaikkal kapcsolatban. Ennek szükségességét a beszámolók szerint a karácsonyi terrorista merényletkísérlet tudatosította a hivatalba lépő spanyol EU-elnökségben.

Egy nigériai fiatalember a testére erősített robbanóelegyet vitt fel egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépre, de az anyag nem robbant fel, csupán lángra kapott, és a kísérletet sikerült elfojtani.

Egy spanyol belügyi tisztségviselő azzal indokolta a jobb együttműködés igényét, hogy nincs értelme mindenkinek egyszerre ugyanazt az internetet pásztáznia terrorveszély után kutakodva, sokkal hatékonyabb, ha megosztják egymással a munkát, majd kicserélik egymással az elért eredményeket.

Spanyolországban a 2004. március 11-i merényletek nyomán országos terrorelhárító központot hoztak létre, mert kiderült, hogy a 191 ember életét kioltó vonatrobbantás-sorozat előtt hatalmas hiányosságok voltak a rendőrség, a csendőrség és a titkosszolgálat közötti információáramlásban.