Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos katonák a haza szolgálatában

1. rész

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós |  2022. február 15. 13:57

A tartalékos katonák száma az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél folyamatosan növekszik az utóbbi években. Az önként vállalt szolgálat során a katonák a civil életben megszerzett kompetenciáikat a honvédségnél elsajátított ismeretekkel ötvözve eredményesen képesek alkalmazni és kamatoztatni. A tartalékos rendszer célja, hogy az ország összes járásában jól felkészített tartalékos erő álljon rendelkezésre, emellett lehetőséget biztosít arra is, hogy a katonai pálya iránt érdeklődők kipróbálhassák magukat ezen a területen, és elindulhassanak a Magyar Honvédség által kínált életpályán.

Pécsi, Begella (1.rész)

A nyíregyházi székhelyű 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj katonáival beszélgettünk a tartalékos szolgálat lehetőségeiről és az eddig megszerzett tapasztalataikról.

Varga-Begella Melinda tartalékos törzsőrmester a kormány munkahelyteremtő programjaként elindított speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma keretében 2020. július 1-jén csatlakozott a Magyar Honvédséghez. Ma már nem is tudná a jövőjét elképzelni, csak katonaként.

Varga-Begella Melinda ÖTT. tőrm. (1. rész)

Mi motivált abban, hogy jelentkezz a Magyar Honvédséghez?

Az egyenruhások világa már gyerekként is tetszett. Határmenti kis városban laktam, (Záhony-Zsurk), ahol mindig találkozhattam az ott szolgálatot teljesítő határőrökkel. Iskoláim elvégzése után hét évig külföldön dolgoztam, és miután visszatértem Magyarországra, úgy döntöttem: jelentkezem a honvédséghez. A nyíregyházi toborzó irodában az akkor induló speciális önkéntes tartalékos szolgálati formát ajánlották, így adtam be a jelentkezésem az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz. Az alapkiképzés nem okozott nehézséget, nagyon tetszett, hogy olyan ismeretekkel gazdagodtam, amelyek sehol máshol nem sajátíthatók el. Akkor határoztam el, hogy szeretnék ezen a pályán maradni.

Milyen feladatokban vettél részt?

2021. június 1-jével önkéntes területvédelmi tartalékosnak szerződtem át, és többször vettem részt az egészségügyi dolgozók munkáját segítő, kórháztámogató feladatban. Tagja voltam nyáron a Kecskeméti Repülőnap végrehajtó állományának, valamint a nyíregyházi huszártalálkozó díszelgési feladataiban is közreműködtem. Az október elején megtartott Moonstar 2021 gyakorlaton való részvétel során nagyon sokat tanultam, hiszen az alapkiképzésen megszerzett ismereteket valós helyzetekben is tudtuk alkalmazni.

Mit üzennél azok számára, akik fontolgatják, hogy tartalékos katonának álljanak?

Tartalékos katonaként bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy kipróbálhassa magát az egyenruhások világában. Én ebben képzelem a jövőmet, szeretném idővel elvégezni az altiszti alaptanfolyamot, és szerződéses vagy hivatásos katonaként szolgálni a hazát.

Pécsi Barbara ömt.fhdgy. (1. rész)

Pécsi Barbara tartalékos főhadnagy 2019 őszén szerződött önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként a zászlóalj állományába. Felsőoktatási tanulmányai mellett sikeresen pályázott a Magyar Honvédség önkéntes tartalékosok számára meghirdetett ösztöndíjára. Azóta önkéntes műveleti tartalékos katonaként vesz részt a nyíregyházi székhelyű zászlóalj mindennapi feladataiban, logisztikai területen.

Miért választottad a katonai hivatást?

A férjem 22 éve hivatásos katona, mindig is fontolgattam, hogy egyszer én is csatlakoznék a sereghez. Az önkéntes tartalékos rendszer által lehetőségem nyílt jobban belelátni a honvédség életébe. Az alapkiképzés során a kiképzőimtől nagyon sokat tanultam. Modulrendszerű felkészítésben vettem részt, folyamatosan vártam az egymásra épülő képzéseket. A lövészet sem állt távol tőlem, mivel elvégeztem korábban egy személy- és vagyonőri tanfolyamot, ahol maroklőfegyver használatából is vizsgáztam. Az alaki foglalkozások nagyon tetszettek. Régebben mazsoretteztem, ami sokat segített a különböző mozdulatok szabályos elsajátításában. A Nyíregyházi Egyetem szociálpedagógiai szakára jártam abban az időben, így az ösztöndíjprogram lehetőségeit is igénybe tudtam venni. Én még félévente kaptam az ösztöndíjat, de a tavaly ősztől bevezetett új rendszerben már havonta történik a kifizetés. Úgy gondolom, ez mindenképpen motiváló lehet a fiatalok számára is.

A családod hogyan fogadta, hogy katona lettél?

Három gyermekem van, két fiú és egy kislány. Ők nagyon örültek, hogy „anya is olyan lesz, mint apa”. A középső gyermekemet már régebb óta érdekli a katonai pálya. Nyáron részt vett a Telkibányán megrendezett honvédelmi táborban, ahol nagyon jól érezte magát és színes élményekkel gazdagodott, még jobban megerősítette abban az elhatározásában, hogy katona szeretne lenni. A párom pedig mindenben támogat.

Milyen feladatokban vettél részt önkéntes tartalékos katonaként?

Részt vettem a nyíregyházi huszártalálkozó feladataiban, valamint a Gávavencsellőn megrendezett honvédelmi napon, az ellenőrző-áteresztő pont működtetésének bemutatásában. Voltam Bocskai portyán is - mint a Magyar Tartalékosok Országos Szövetségének tagja - , ahol 40 kilométeres távot teljesítettünk. Korábban versenyszerűen részt vettem terep- és akadályfutáson, így ez nem jelentett különösebb megerőltetést. Amennyiben lehetőségem lesz rá, szeretnék részt venni további feladatokban is.

Milyen érzés egyenruhát hordani?

Büszkeség! Mindig is csodáltam az egyenruhásokat, legyen szó tűzoltókról, rendőrökről vagy a katasztrófavédelemben dolgozókról. Úgy gondolom, rengeteget tanulhatunk tőlük és nagyon sok érték van, amit ebben a közegben el lehet sajátítani, például a bajtársiasság, fegyelem és kitartás.

Pécsi Barbara Bocskai portya (1. rész)